Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hard oordeel kindermisbuik Amsterdam

Signalen over kindermisbruik in Amsterdam zijn door de verantwoordelijke instanties niet in samenspraak opgepakt. De signalen die er waren zijn wel door elke afzonderlijke instantie behandeld, maar niet in een gezamenlijke vergadering van de zedenpolitie, de GGD, consultatiebureaus en de gemeente.
Hard oordeel kindermisbuik Amsterdam

Dit zei Louise Gunning-Schepers vrijdag in een toelichting op haar onderzoeksrapport naar de oorzaken van de Amsterdamse zedenzaak. Volgens haar hebben alle instanties onder de maat gepresteerd. Ze vindt dat alle betrokkenen steken hebben laten vallen. ‘Het risico van seksueel misbruik van kinderen kreeg hierdoor te weinig aandacht.’

Vierogenprincipe
Volgens haar kunnen volwassenen in kinderopvangcentra veel alleen zijn met kinderen. Het kan wel met twee handen, maar de commissie vindt het belangrijk dat er altijd twee paar ogen zijn. ‘Wij denken dat het vierogenprincipe overal zou moeten gelden.’

Hbo-werknemers
‘Een groot aantal opvangcentra heeft dit gelukkig al zo georganiseerd, ook tijdens de rustige uurtjes ’s ochtends vroeg en tijdens de lunch en tegen sluitingstijd’, zei Gunning. Ze hoopt dat deze regel standaard gaat gelden in de hele branche. Gunning pleitte naast een betere screening van werknemers voor meer hbo-werknemers in de sector.

Toezicht
De MOgroep, de koepelorganisatie voor kinderopvang, is het met de commissie eens dat het toezicht in de kinderopvang beter moet.

Coördinatiepunt
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam toonde zich voorstander van de aanbeveling van de commissie om tot een coördinatiepunt te komen waar alle informatie uit binnen- en buitenland over kindermisbruik en daders kan worden gebundeld.

Overtreden
Vakbond Abvakabo zegt dat volgens de huidige regels een medewerker in de kinderopvang een aantal uur per dag alleen op een groep staan. ‘Wij hebben vorig jaar onderzoek gedaan en geconstateerd dat die regel vaak wordt overtreden. In de praktijk staan pedagogisch medewerkers vaak veel langer alleen.’

Open cultuur
Abvakabo pleit voor een ‘open cultuur’ onder het ersoneel van kinderdagverblijven: ‘Als ze vermoedens hebben van seksueel misbruik of mishandeling moeten ze dat kunnen aankaarten. Ze moeten dus ook serieus worden genomen. De commissie-Gunning pleit voor meer hogeropgeleiden in kinderdagverblijven. Wij denken dat die hogeropgeleiden niet automatisch sneller misbruik en mishandeling zullen aankaarten. Meer aandacht tijdens de opleiding van de medewerkers is wel van groot belang.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: ANP Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.