Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Handreiking moet toegang tot zorg en ondersteuning verbeteren

Het blijft bij iedere evaluatie van het nieuwe zorgstelsel naar voren komen: burgers weten niet goed waar ze terechtkunnen met hun hulpvraag. Het samenwerkingsverband Samen Sterk voor Kwaliteit heeft daarom een brochure gemaakt die in begrijpbare taal en voorzien van voorbeelden en plaatjes helpt om de weg naar zorg en ondersteuning begrijpelijk uit te leggen.

In een evaluatierapport over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) schrijft het SCP: ‘De toegang tot ondersteuning is ingewikkelder geworden, waardoor het voor zowel inwoners als professionals niet duidelijk is waar zij terechtkunnen met een hulpvraag en welke instantie verantwoordelijk is.’ En in de onlangs verschenen tussenevaluatie van de Jeugdwet schrijft ZonMw dat veel ouders en professionals kritiek hebben op de toegang tot de jeugdzorg. Ook uit andere rapporten komt steeds weer naar voren dat de toegang tot zorg en ondersteuning lastig is.

Handreiking

De handreiking ‘De wetten zorg & ondersteuning sinds 2015 – eenvoudig verteld’ kan hier wellicht verandering in brengen. ‘In prettig leesbaar Nederlands wordt goede uitleg gegeven over de Wlz, Wmo, Jeugdwet en Zorgverzekeringswet. Per wet staat welke organisatie verantwoordelijk is voor de uitvoering en hoe die organisatie te bereiken is. Het stappenplan geeft aan hoe het werkt: van de aanvraag van zorg/ondersteuning tot de (eventuele) betaling van de eigen bijdrage voor de geleverde zorg/ondersteuning. Ook lezen mensen welke invloed ze zelf kunnen uitoefenen om de zorg en ondersteuning te krijgen die zij willen en die bij hen passen.’

Eenvoudige taal

De brochure is geschreven voor mensen die Nederlands lezen en begrijpen moeilijk vinden. Bijvoorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking. In heldere taal, met duidelijke voorbeelden en voorzien van plaatjes wordt duidelijk gemaakt welke route je kunt bewandelen als je zorg of ondersteuning nodig hebt. ‘In de praktijk blijkt echter dat heel veel mensen graag informatie in eenvoudige taal lezen’, aldus de opstellers. Daarom is de brochure, die voor professionals wellicht net zo handig is als voor burgers, gratis te downloaden.

Samen sterk voor kwaliteit

De brochure is geschreven door KansPlus, LSR en Ieder(in) en is een uitgave van het programma Samen sterk voor kwaliteit. Samen Sterk voor kwaliteit is een samenwerkingsverband van cliëntenorganisaties Ieder(in), KansPlus, LSR en LFB, samen met VGN, Zorginstituut, IGZ, MEE, ZN, NVAVG en wordt gesteund door het ministerie van VWS. Samen Sterk voor kwaliteit is onderdeel van de kwaliteitsagenda, een meerjarig landelijk project dat er op is gericht om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.