Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Halt-afdoening beperkt effectief’

Jongeren die na het plegen van een strafbaar feit hun excuses aanbieden aan het slachtoffer, plegen na hun Halt-afdoening minder en/of minder ernstig strafbare feiten. Dat blijkt uit een onderzoek van Advies- en Onderzoeksgroep Beke in opdracht van het ministerie van Justitie.
'Halt-afdoening beperkt effectief'

Het onderzoek richtte zich op ruim achthonderd jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd en bij een Halt-bureaueen taak- of leerstraf ondergingen.

First offenders
Uit het onderzoek blijkt dat een Halt-afdoening niet voor elke jongere effectief is. Een taak- of leerstraf werkt met name positief voor ‘first offenders’ (jongeren die nog niet eerder de wet overtraden) zonder veel problemen.

Probleemloze jongeren
Deze jongeren zijn zich bewust van de gevolgen van hun strafbare gedrag, hebben weinig problemen thuis, vertonen sociaal aangepast gedrag en hun vrije tijd op een positieve manier doorbrengen. Opvallend is ook dat jongeren die buiten de Randstad wonen, meer gebaat zijn bij een Halt-afdoening.

Excuses beperken recidive
Het aanbieden van excuses aan het slachtoffer heeft een gunstige uitwerking en beperkt het recidivegevaar. Het type en het aantal uren straf blijken niet van invloed op de recidive.

Nader onderzoek volgt
Jaarlijks vinden circa 20.000 Halt-afdoeningen plaats, uitgevoerd door ruim vijftig Halt-bureaus. Jongeren voorkomen door deze vorm van straf een strafblad. Oorspronkelijk waren Halt-afdoeningen bedoeld voor ‘first offenders’ van vandalisme, maar tegenwoordig kunnen jongeren onder bepaalde voorwaarden nog een tweede keer een beroep doen op Halt. Minister Donner gaat naar aanleiding van het onderzoek met Halt en andere partners bekijken welke Halt-afdoening geschikt is voor welke type jongeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.