Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote steden in actie tegen huiselijk geweld

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben een plan ontwikkeld om huiselijk geweld tegen te gaan. Ze willen dat behalve het slachtoffer, ook de pleger van geweld en de betrokken kinderen extra hulpverlening krijgen.
Grote steden in actie tegen huiselijk geweld

Maandag 9 juni hebben de vier grote gemeenten aan minister Ernst Hirsch BallinJustitie) het actieprogramma ‘Naar een grootstedelijke aanpak van huiselijk geweld 2008-2011’ gepresenteerd. Het aantal meldingen van huiselijk geweld is in de G4 drie keer hoger dan landelijk.

Integrale aanpak
Om deze vorm van geweld te stoppen, is een integrale aanpak noodzakelijk: van preventie tot en met nazorg, stellen de vier grote steden in hun plan. Daarnaast moeten niet alleen het slachtoffer, maar ook de pleger van het geweld en betrokken kinderen hulpverlening krijgen.

Modelaanpak
De G4 schat dat er jaarlijks in Nederland 500.000 huiselijke geweldsincidenten voorkomen. De steden willen een modelaanpak ontwikkelen die ook kan worden gebruikt door andere gemeenten om de hulpverlening te verbeteren.

Rechtbank
Een van de ambities van de gemeenten is een rechtbank of rechter in te stellen voor huiselijk geweld. Vorige maand al kwam wethouder Jantine Kriens van Rotterdam (zorg) met dat plan.

Ondersteuning
Naast lokale samenwerking is er ook landelijke betrokkenheid en financiële ondersteuning nodig, stellen de vier grote steden. De G4 investeren nu gezamenlijk € 34 miljoen euro in de aanpak van huiselijk geweld. Met de ontwikkeling van de modelaanpak is tot en met 2011 eenmalig €1.900.000 gemoeid. De toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld, en de invoering van een nieuwe wet later dit jaar (die het opleggen van tijdelijke huisverboden mogelijk maakt), maakt volgens de G4 een structurele bijdrage van het Rijk van € 12 miljoen euro per jaar noodzakelijk.
Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.