Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groepsbegeleiding en groepsbehandeling in de gezondheidszorg

De overtuiging dat de groepsaanpak bij behandeling en begeleiding werkt is in de ggz en verslavingszorg alom aanwezig. Maar het feit dat men veel met groepsbehandeling werkt, betekent niet dat het ook productief is, stelt de auteur. ‘Groepen zijn pas productief als ze het juiste antwoord zijn op de vraag, verantwoord zijn opgezet en goed worden geleid. Daar wil dit boek bij helpen.’
Groepsbegeleiding en groepsbehandeling in de gezondheidszorg

Spontane processen die ontstaan binnen groepen heten groepsdynamiek. Voor de professional is het soms lastig om vat te krijgen op deze dynamiek. De groep doet niet wat de professional wil en gaat vervolgens duwen en trekken. Dit gaat ten koste van de samenwerking en bijeenkomsten kunnen passief en stroef verlopen. ‘Als de groepsleider vertrouwd kan raken met de natuurlijke groeps-processen, zal hij deze niet meer hoeven te controleren of te onderdrukken. Spontane groepsdynamiek biedt veel mogelijkheden om de taak van een groep te ondersteunen en te versterken’, aldus de auteur.

De hoofdstukken gaan over interactie, het opzetten en het beïnvloeden van een groep, groepscohesie, rolgedrag, groepsregels en diepteprocessen. Dit boek is bedoeld voor alle professionals in de gezondheidszorg die  praktische kennis en vaardigheden zoeken om daarmee begeleidings- of behandelingsgroepen op te zetten en te leiden.

Auteur  Willem de Haas
Uitgever  Nelissen
ISBN  978 90 244 1798 8
Prijs  € 34,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.