Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis VOG voor vrijwilligers

Vrijwilligers die met minderjarigen werken, krijgen hun Verklaringen omtrent het gedrag (VOG) gratis. De organisatie waarvoor de vrijwilliger actief is, moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden.
Vrijwilligers die met minderjarigen werken
Vrijwilligers die met minderjarigen werken

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat gedrag in het verleden geen bezwaar is om een bepaalde functie te vervullen. De reden om een VOG te weigeren, is onder meer wanneer mensen een strafblad hebben.

Scouting

Vanaf 2012 kwamen alleen vrijwilligers die onder de koepelorganisaties NOC*NSF, Steunpunt KinderVakanties of Scouting Nederland vielen in aanmerking voor een gratis VOG. Die regeling is nu uitgebreid, waardoor ook vrijwilligers die niet onder deze koepelorganisaties vallen in aanmerking komenvoor een gratis VOG.

Een Verklaringen omtrent het gedrag (VOG) aanvragen kan hier >>


Om voor de vergoeding in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • De VOG wordt aangevraagd voor een vrijwilliger.De organisatie waar de vrijwilliger actief is, is een vrijwilligersorganisatie. Dat wil zeggen: een organisatie met rechtspersoonlijkheid, zonder winstoogmerk en wiens werkzaamheden voor 70% door vrijwilligers worden uitgevoerd.
  • De vrijwilliger werkt met minderjarigen.
  • De VOG voor de vrijwilliger moet digitaal worden aangevraagd.
  • De organisatie voert een actief preventie- en integriteitsbeleid om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan, waarbij tenminste een gedragscode en een zorgvuldig aanstellingsbeleid zijn ingevoerd.

Verklaringen omtrent het gedrag (VOG) zij afgelopen jaar maar zelden geweigerd. In de vrijwilligerssector zijn er 43 aanvragen geweigerd. Gezien de tienduizenden aanvragen door vrijwilligers is dat een gering percentage, zegt staatssecretaris Fred Teeven. Lees hier meer >>

 

Bron: Dienst Justis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.