Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gratis taalpakket voor les aan vluchtelingen

Er is een speciale website live gegaan waar materiaal te vinden is om vluchtelingen te begeleiden om de Nederlandse taal te leren. Handig voor vrijwilligers en professionals die met vluchtelingen werken. Het lesmateriaal is grotendeels gratis.

Voor iedereen die aan de slag wil met het leren van de Nederlandse taal aan vluchtelingen, is een speciale taalkit Dutch ontwikkeld. Het is een gratis taalpakket met informatie over hoe je met een vluchteling aan een taalcursus begint en met materiaal voor cursisten en begeleiders.

Taalkit

De Taalkit DUTCH is een initiatief van de Stichting CINOP, een maatschappelijke onderneming die  organisaties helpt om jongeren en volwassenen op te leiden voor de arbeidsmarkt en samenleving. Ook andere organisaties zijn betrokken bij de Taalkit, zoals de Koninklijke Bibliotheek en Stichting ETV, expertisecentrum dat educatieve en multimediale oefen- en instructieprogramma’s voor laagopgeleiden maakt.

Het kabinet investeert 1 miljoen euro in projecten voor vrijwilligerswerk door vluchtelingen. Heel positief en nuttig, maar er komt wel extra inzet van vrijwilligersorganisaties en hun mensen bij kijken. Lees meer>>

Website

De nieuwe website www.taalkitdutch.nl bevat materiaal dat vrijwilligers en begeleiders nodig hebben om het taalpakket te gebruiken. Het gaat om drie onderdelen:  de handleiding voor vrijwilligers Taalkit DUTCH, materiaal voor de deelnemers (vluchtelingen) en richtlijnen voor een leeraanpak van 20 weken.

Online

De Taalkit DUTCH kent een offline- en een online-gedeelte. Het offline deel vindt plaats in het opvangcentrum waar de vluchteling verblijft. De vluchteling krijgt werkbladen om Nederlands te leren. Ook is het mogelijk om met de mobiele telefoon apps en foto’s te gebruiken om Nederlandse woorden te leren. De woorden die de vluchteling op deze manier leert, gaan vooral over praktische zaken waar hij direct mee te maken heeft, zoals mededelingen en formulieren.

Bibliotheek

Het online-gedeelte begint in een bibliotheek. De vluchteling krijgt een inlogcode voor de vier leerroutes via de website Oefenen.nl. De oefeningen zijn gebaseerd op de populaire programma’s van Taalklas.nl en bevatten oefeningen, liedjes, video’s en spelletjes. Na deze online fase is het mogelijk om zelf verder aan de slag te gaan met de taalcursus.

Alle informatie over de taalkit vind je op de nieuwe website: www.taalkitdutch.nl

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.