Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis parkeren voor gehandicapten

Gehandicapte automobilisten kunnen binnenkort op openbare parkeerplaatsen in het hele land gratis parkeren. Een initiatiefwetsvoorstel daartoe van PvdA'ster Marjo van Dijken kan rekenen op de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.
Gratis parkeren voor gehandicapten

Volgens Van Dijken is de situatie nu onoverzichtelijk en frusterend voor gehandicapten. ‘Die weten nu niet waar ze aan toe zijn’, zei ze dinsdag, daags voor het Kamerdebat over haar voorstel.
Naar haar zeggen zijn er gemeenten zoals Groningen, Amsterdam, Utrecht en Den Haag waar gehandicapten met een speciale parkeerkaart gratis terechtkunnen, maar ook gemeenten die zelfs geld vragen voor zo’n parkeerkaart.

Garage
In elk geval steunen SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie het voorstel en daarmee is er een Kamermeerderheid. SP’er Emile Roemer zet ook in op gratis parkeren voor invaliden in particuliere parkeergarages, die volgens hem steeds meer oprukken. ‘Het voorstel moet geen sterfhuisconstructie worden.’ Hij overweegt een amendement in te dienen.

Instellingen
Ineke van Gent (Groen Links) op haar beurt zou graag zien dat gehandicapten ook bij ziekenhuizen en allerlei andere zorginstellingen hun auto gratis kwijt kunnen. ‘Nu verschilt het beleid per instelling. Deze mensen komen er veel.’

Wurmen
Van Dijkens voorstel voor het zogenoemde straatparkeren is in haar ogen afdoende. Het betekent overigens niet dat de voor gehandicapten gereserveerde parkeerplekken kunnen vervallen. ‘Maar mensen met een functiebeperking hoeven dan straks niet meer een afstand af te leggen om naar een winkel te gaan of zich langs fietsen te wurmen om geld in een automaat te doen.’

Zomer
Het Kamerlid hoopt op een snelle behandeling in de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer. ‘Het zou mooi zijn als dat allemaal nog voor de zomer lukt, maar ik denk het niet.’Omdat het voorstel slechts een kleine wijziging van de Gemeentewet behelst, zou de nieuwe situatie na publicatie in de Staatscourant direct in werking kunnen treden.

Lees ook: Rotterdam maakt parkeren voor mantelzorgers meer toegankelijk

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Ade Johnson

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.