Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gouda wil geld van staat voor aanpak probleemwijk

Gouda heeft aan het Rijk extra geld gevraagd voor de aanpak van problemen in de wijk Oosterwei. De Goudse burgemeester Wim Cornelis denkt voor de komende vier jaar zo'n 10 miljoen euro nodig te hebben.
Gouda wil geld van staat voor aanpak probleemwijk

Cornelis stuurde vorige week een brief aan het kabinet. Daarin stelde hij een plan van aanpak voor om de probleemjeugd in zijn stad aan te pakken. Dinsdag gaf hij een toelichting op de plannen.

Buschauffeurs
Oosterwei kwam in september in het nieuws, nadat buschauffeurs besloten een deel van de wijk te mijden. De jeugd, voornamelijk Marokkaanse jongeren in de leeftijd van 9 tot 15 jaar, veroorzaakt veel overlast in de wijk. De Goudse problemen schopten het zelfs tot een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Contactverbod
Cornelis zegt de afgelopen jaren al veel in Oosterwei te hebben geïnvesteerd. De burgemeester wil dwingender optreden tegen de probleemjongeren en hun gezinnen. Hij heeft de minister van Binnenlandse Zaken dan ook om meer bevoegdheden gevraagd, om onder meer gebieds-, straat en contactverboden te kunnen inzetten.

Portemonnee
Als het aan Gouda ligt, worden gezinnen die niet meewerken aan een veiliger Oosterwei in de portemonnee getroffen. Bijvoorbeeld door uitkeringen stop te zetten, en door schade die probleemkinderen aanrichten op de ouders te verhalen.

Verzoek
Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon dinsdag nog niet reageren op het verzoek van Gouda. Minister Guusje ter Horst gaat volgende week overleggen met Gouda en andere gemeenten die te maken hebben met overlastgevende Marokkaanse jongeren. Gezamenlijk zullen ze zoeken naar oplossingen voor de problemen. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.