Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Goede vrijwilligers groeien niet langs de weg’

‘Alle vrijwilligersorganisaties worden gepasseerd bij de verdeling van extra budget voor de transitie in de zorg.’ Dat stelt vrijwilligersorganisatie Humanitas in een brief aan politieke partijen. Er is geld nodig voor opleiding en begeleiding van vrijwilligers.
‘Goede vrijwilligers groeien niet langs de weg’
Foto: ANP

‘Goede vrijwilligers, die week in week uit mensen met complexe problematiek ondersteunen, groeien niet langs de kant van de weg’,  aldus de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. ‘Zij moeten gevonden, opgeleid en begeleid worden.’ Maar de overheid heeft in 2012 het budget voor deskundigheidsbevordering van vrijwilligers stop gezet. In zijn “Toekomstagenda voor de informele zorg” had staatssecretaris Van Rijn wel beloofd dat vrijwilligersorganisaties budget zouden krijgen, maar die belofte is niet nagekomen, stelt Humanitas.

Extra budget

Vorige week maakte staatssecretaris Van Rijn bekend dat gemeenten en zorginstellingen extra budget – 4 miljoen euro- krijgen te gebruiken bij de transitie van de zorg. Humanitas vindt dat vrijwilligersorganisaties worden gepasseerd. Terwijl de vraag naar vrijwilligers stijgt en bij de transitie vanaf 1 januari 2015 nog verder omhoog zal gaan.

Zorgorganisaties die een goed plan in uitvoering hebben om beter samen te werken met mantelzorgers, kunnen budget krijgen van het ministerie van VWS. Staatssecretaris Van Rijn stelt hiervoor 4 miljoen ter beschikking. Lees meer>>

Sociaal netwerk

Mensen die ondersteuning nodig hebben, zijn vanaf volgend jaar steeds meer aangewezen op hun eigen sociaal netwerk. ‘Voor wie dat netwerk niet heeft, zijn vrijwilligersorganisaties een uitkomst,’ schrijft Humanitas in de brief aan politieke partijen. ‘Landelijke vrijwilligersorganisaties zien nu al dat de vraag naar vrijwilligers steeds groter wordt, ook bij cliënten met complexe problemen. Het gaat bijvoorbeeld om gezinnen waar uithuiszetting van kinderen dreigt, licht verstandelijk beperkten met schulden, kinderen wiens moeder in de gevangenis zit. Deze mensen worden steeds vaker ondersteund door een vrijwilliger.’

Vrijwilligers

Het extra geld dat staatssecretaris Van Rijn voor de transitie ter beschikking stelt, wordt verdeeld onder gemeenten en zorginstellingen, zegt Humanitas, en gaat niet naar vrijwilligersorganisaties. ‘De steun van de overheid aan vrijwilligers blijft dus bij woorden. Terwijl juist van vrijwilligers grote daden verwacht worden.’

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

1 REACTIE

  1. Waarom moet het met vrijwilligers .De ouderen van nu hebben na de oorlog deze maatschappij opgebouwd.En hebben uit niets iets gemaakt En nu zijn ze overbodig en hebben volgens v Rijn geen hulp nodig en mogen zelfs geen incontinentie materiaal gebruiken .Hij gund dus de mensen wat zijn eigen moeder gebeurd is .Wat is dit voor een mens .Jammer dat hij ook oud wordt en dan zelf mee gaat maken wat hij andere mensen nu aandoet.Of hij gaat van onze centen naar een ouderen hotel Geld zat van ons die er hard voor gewerkt hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.