Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede start methode Youturn in justitiële jeugdinrichtingen

Sinds april werken alle justitiële jeugdinrichtingen met de basismethodiek Youturn. Doel ervan is jongeren goed voor te bereiden op een nieuwe start in de samenleving. Het Trimbos-instituut deed onderzoek naar de uitvoering van de methode. De eerste resultaten zijn positief, maar het kan nog wel beter.
Goede start methode Youturn in justitiële jeugdinrichtingen

De Youturn-methode is ingevoerd om in justitiële inrichtingen een positieve leercultuur en een veilig leefklimaat te creëren. Ook streeft Youturn naar verdere professionalisering van de begeleiding en naar landelijke uniformiteit. Om dit te bereiken is het belangrijk dat Youturn goed en modelgetrouw wordt uitgevoerd.

Tevredenheid
Op basis van gesprekken met jongeren en medewerkers, enquêtes, dossieronderzoek en observaties zijn de verschillende Youturn-onderdelen beoordeeld. Ook is de motivatie en tevredenheid van jongeren en medewerkers onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Youturn een centrale plaats inneemt in de zes onderzochte jeugdinrichtingen. Er is voldoende draagvlak voor de methode. Medewerkers en jongeren zijn overwegend positief.

Betrekken ouders
Toch zijn de meeste onderdelen van Youturn nog onvoldoende geïmplementeerd, zo concludeert het Trimbos-instituut. Vooral de inzet van screenings- en meetinstrumenten en het betrekken van ouders bij de behandeling gaat nog niet zoals het moet. Het instroomprogramma en de groepsbijeenkomsten voor jongeren worden daarentegen relatief goed uitgevoerd.
De eerste stappen zijn gezet, maar er moet nog flink worden geïnvesteerd om de uitvoering van Youturn te verbeteren. Begin 2011 starten de inrichtingen met intercollegiale audits.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Trimbos-instituut, foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.