Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GHB-verslaving onderschat: ‘Aantal verslaafden groeit explosief’

Het aantal GHB-verslaafden groeit explosief. Dat blijkt uit een rondgang langs Nederlandse verslavingsklinieken door het vakblad Psy. Vooral midtwintigers raken verslaafd aan deze, op het eerste gezicht onschuldige, partydrug. Afkicken op eigen houtje kan levensgevaarlijk zijn.
GHB-verslaving onderschat: ‘Aantal verslaafden groeit explosief’

Niet iedere instelling registreert het aantal GHB-verslaafden apart. Er zijn ook instellingen die pas één GHB-verslaafde in behandeling hebben gehad. Ook nuanceren artsen het probleem: het aantal jongeren dat niet zonder deze drug kan, is nog altijd minder dan de verslaving aan andere middelen, aldus het Psy magazine van november. Toch zien veel instellingen een forse toename van behandelingen.

Schoonmaakmiddel
Van GHB – Gamma-hydroxybutyraat – word je ‘gezelliger’, het werkt seksueel stimulerend en de volgende dag heb je geen kater, legt verslavingsarts Maarten Belgers uit in het artikel. ‘Het is nieuw, goedkoop, gemakkelijk zelf te maken en heeft een goede naam.’ Jongeren maken het zelf door schoonmaakmiddelen te mengen. Maar onschuldig is de drug allerminst. ‘Als je het dagelijks gebruikt, kun je na twee tot vier weken al niet meer stoppen zonder heel heftige en gevaarlijke ontwenningsverschijnselen te krijgen’, aldus Belgers.

Omstreden
Er is volgens de arts nog heel weinig over het middel bekend. Sommige instellingen maken voor de detoxbehandeling gebruik van kalmeringsmiddelen. Deze manier van behandelen is echter omstreden, stelt Psy. De verslaafden krijgen een delier of moeten acuut opgenomen worden in het ziekenhuis, zo leerden ze bij Brijder verslavingszorg in Noord-Holland.

IJsberg
Volgens Belgers is het enige middel dat de ontwenningsverschijnselen kan tegengaan GHB zelf. Afkicken met een steeds geringere dosis GHB is heel intensief, er moet altijd een hulpverlener bij zijn. Thuis afkicken wordt ten strengste afgeraden, dat kan levensgevaarlijk zijn. Het deel dat aanklopt voor hulp is maar een topje van de ijsberg, zegt een verpleegkundig specialist in het artikel. ‘Het enige wat we kunnen doen is goede voorlichting geven. Nu wordt er nog veel te licht over GHB gedacht.’

Artikel: ‘Afkicken van GHB levensgevaarlijk’ in Psy magazine van november. 


Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich
hier aanmelden.

Bron: Psy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.