Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz zet ex-patiënten vaker in als hulpverlener

Psychiatrische zorginstellingen zetten steeds vaker ex-patiënten in bij de hulpverlening. De kans op een succesvolle behandeling neemt toe, onder meer omdat cliënten zien dat genezing mogelijk is.
Ggz zet ex-patiënten vaker in als hulpverlener

Verder is er een betere relatie door cliënt en hulpverlener dankzij de ervaringsdeskundigheid van de eerste.

Voordelen

‘De inzet van ervaringsdeskundigen als hulpverlener brengt grote voordelen met zich mee’, zegt bestuursvoorzitter Roxanne Vernimmen van Altrecht, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Utrecht. ‘Het haalt vooroordelen weg en geeft patiënten hoop en vertrouwen.’

Voorbeeld
Vernimmen, psychiater en bestuurslid van GGZ Nederland, streeft ernaar dat het personeelsbestand van de instelling binnen vijf jaar voor 5 tot 10 procent bestaat uit ex-patiënten. In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland heeft de inzet van ex-patiënten in de geestelijke gezondheidszorg zijn nut al bewezen. ‘We zien daar dat het werkt’, zegt Vernimmen. De bestuursvoorzitter van Altrecht verwacht dat zorginstellingen in heel Nederland de komende jaren ervaringsdeskundigen in dienst nemen.

Stijging inzet ex-patiënten
Op dit moment bieden ggz-instellingen werk aan ongeveer vijftig voormalige psychiatrisch patiënten. Vernimmen verwacht dat hun aantal de komende jaren fors gaat stijgen. Er wordt al bij twee scholen een mbo-opleiding ‘begeleider geestelijke gezondheidszorg met ervaringsdeskundigen’ gegeven. De belangstelling voor deze studies is volgens Vernimmen groot. Een ggz-instelling in Eindhoven wil een soortgelijke opleiding voor hbo opzetten.
(Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.