Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland ondersteunt bij doorbreken beroepsgeheim

De Algemene Ledenvergadering van GGZ Nederland heeft de 'handreiking beroepsgeheim' en de 'meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling' aangenomen. Met deze documenten wil GGZ Nederland professionals ondersteunen bij de afwegingen rond beroepsgeheim en melding van vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld.
GGZ Nederland ondersteunt bij doorbreken beroepsgeheim

Op alle zorgprofessionals rust de plicht tot geheimhouding op wat patiënten hen als geheim toevertrouwen of op wat als geheim mag worden verondersteld. Het doorbreken van het beroepsgeheim kan strafbaar zijn. De bestaande wetgeving biedt ook mogelijkheden om de geheimhoudingsplicht op te heffen, maar niet alle hulpverleners weten wat  mogelijk is.
De handreiking maakt duidelijk wanneer een ggz-hulpverlener het beroepsgeheim mag doorbreken.

Afweging
De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling loopt vooruit op een wetsvoorstel dat de Tweede Kamer nog moet behandelen. Het doel van de meldcode is ook hier het ondersteunen van de professional bij het maken van een eigen afweging om te melden in het geval van huiselijk geweld of kindermishandeling. Minstens een kwart van het aantal patiënten in de ggz heeft te maken gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling en dat kan bijdragen aan het ontstaan van psychische problemen.

Wet
In de loop van 2012 treedt naar verwachting de wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling  in werking. Deze wet verplicht professionele organisaties op het terrein van gezondheid, educatie en veiligheid, een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben en te gebruiken. GGZ Nederland loopt met het aannemen van de meldcode vooruit op de wetgeving.

Bron: GGZ Nederland/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.