Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ daagt minister Klink voor de rechter

GGZ Nederland zal een kort geding aanspannen tegen minister Klink over zijn voornemen om de tarieven in de ggz met 3,5 procent te verlagen. Klink wil deze maatregel doorvoeren om de zorguitgaven binnen het afgesproken Budgettair Kader Zorg te houden. GGZ Nederland voorspelt dat ggz-instellingen in de problemen komen en de wachtlijsten groeien.
GGZ daagt minister Klink voor de rechter

Door Carolien Stam – De redenering van de minister klopt niet volgens GGZ Nederland. Bovendien is de sector afgelopen jaar financieel verzwakt door de invoering van de DBC-systematiek. Verder neemt de vraag naar geestelijke gezondheidzorg toe. Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland: ‘Elke prikkel om efficiënter en effectiever te gaan werken in de sector verdwijnt met deze maatregel.’

Tariefverlaging
Vorige week kondigde minister Klink van Volksgezondheid aan dat hij de tarieven in de ggz met 3,5 procent wil verlagen. De maatregel is volgens Klink nodig omdat GGZ Nederland het budget vorig jaar met 185 miljoen euro heeft overschreden.

Te laag
Brancheorganisatie GGZ Nederland vraagt zich af hoe de minister aan dat bedrag komt. ‘Harde cijfers ontbreken. Bovendien, áls de overschrijding inderdaad is opgetreden, dan ligt dat niet alleen aan de instellingen. Het ligt ook aan de minister zelf, die de groei in 2008 duidelijk te laag geraamd heeft. En het ligt aan de zorgverzekeraars, die kennelijk te veel zorg hebben ingekocht waar hun klanten voor verzekerd zijn –en die door instellingen gewoon geleverd wordt.’

Toename vraag
De groei van de ggz wordt volgens de brancheorganisatie voornamelijk veroorzaakt door een toename van de vraag naar geestelijke gezondheidszorg. Volgens GGZ Nederland zou de minister nu juist die groeiende vraag moeten afremmen met een beleid gericht op preventie of bijvoorbeeld door het verhogen van het eigen risico.

Op slot
‘Door de maatregel zullen de wachtlijsten oplopen. Bovendien worden de net ingevoerde nieuwe concurrentieverhoudingen in de ggz weer op slot gezet,’ zegt Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland. De prikkel om efficiënter te werken verdwijnt. Juist die prikkel moet op de langere termijn er voor zorgen dat de ggz betaalbaar blijft, volgens Barth.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: GGZ Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.