Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezinsnota Rouvoet koel ontvangen in parlement

Minister Rouvoet wil de eigen kracht van gezinnen versterken. Zowel financieel als met opvoedondersteuning voor gezinnen die daar behoefte aan hebben. Dat staat in de Gezinsnota 'De kracht van het gezin' die de minister heeft gepresenteerd. De nota is koeltjes ontvangen in het parlement.
Gezinsnota Rouvoet koel ontvangen in parlement

De waarde van sterke gezinnen voor de samenleving is groot maar gezinnen staan onder druk, stelt de minister. Daarom gaat de overheid gezinnen versterken door het ouderschapsverlof te verruimen en ter voorkoming van schadelijke gevolgen van scheiding komt er een aanbod van programma’s voor ouders om conflicthantering te bevorderen. Samen met de werkgevers wil het kabinet bekijken hoe werken en zorg voor de kinderen beter te combineren zijn.

Betuttelend
De VVD ziet niets in de plannen en vinden de nota enorm betuttelend, aldus kamerlid Ineke Dezentjé Hamming. De overheid moet zich niet bemoeien met mensen die in scheiding liggen door hen relatiecursussen aan te bieden, aldus het kamerlid. Minister Rouvoet stelt dat het aangaan of verbreken van een relatie een zaak van het individu is en blijft. Maar conflicten in een relatie kunnen grote impact hebben op de gezonde ontwikkeling van kinderen. De minister vindt dat de samenleving de ogen daar niet voor kan sluiten.

Kindvriendelijk

De gezinsnota inventariseert de reeds gestarte kabinetsinitiatieven rond het gezin. Zoals de extra investeringen in kinderopvang, het kindgebonden budget bovenop de kinderbijslag en het tegengaan van armoede. Nieuwe initiatieven zijn lokale opvoeddebatten met ouders, (brede) scholen, sport- en buurtverenigingen en ook wijken moeten gezins- en kindvriendelijker.

Risico’s
De minister wil bovendien aandacht voor de medische risico’s wanneer Nederlanders op late leeftijd met kinderen beginnen. De gemiddelde leeftijd is nu 29,4 jaar. Rouvoet wil daarom de kennis vergroten over deze medische risico’s. PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti is positief over de nota, maar benadrukt wel dat keuzevrijheid voorop moet staan als het gaat om de inrichting van het gezin. Zij spreekt niet van betutteling, maar liever van bevoogdend als het gaat om het gezinsbeleid van Rouvoet.

Bedoelingen
SP’er Marianne Langkamp ziet niet veel kwaad in de nota, zoals relatietherapieën en opvoedondersteuning, maar is bang dat Rouvoet in goede bedoelingen blijft steken. ‘Het zet niet veel zoden aan de dijk.’ Haar CDA-collega Mirjam Sterk vindt dat de minister voor Jeugd en Gezin nu leiderschap moet gaan tonen. In de nota mist ze aandacht voor de invloed die internet en televisie binnen een gezin kunnen hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.