Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezinshulp staat terecht voor ontvoering

De rechtbank in Groningen buigt zich over het lot van een gezinshulp die op eigen houtje een kind bij zijn moeder weghaalde. Is er sprake van ontvoering en moet de gezinshulp hiervoor worden berecht, of kan het handelen van de vrouw worden afgedaan als oprechtheid en onoplettendheid en wordt ze vrijgesproken?
Gezinshulp staat terecht voor ontvoering
Foto: ANP Photo

De 51-jarige vrouw werd in de zomer van 2010 in heel Nederland als held gezien omdat ze het toen 8-jarige jongetje Giovanni uit Garsthuizen zou hebben gered van mishandeling en verwaarlozing door zijn moeder. Het kind kreeg te weinig te eten, moest zijn tanden poetsen met ranja en in zijn bed lagen hondendrollen. De gezinshulp kon de verwaarlozing en mishandeling van het kind niet langer aanzien en besloot het jongetje mee te nemen.

Instanties

Nader onderzoek leerde volgens het Openbaar Ministerie echter dat de gezinshulp niet het recht had om de jongen mee te nemen. Dit had ze moeten overlaten aan de instanties die al bezig waren om actie te ondernemen. De gezinshulp werkte niet voor een bepaalde instantie, maar was ingehuurd om gezinnen samen met erkende hulpverleningsdiensten te ondersteunen.

Aantasten van de eer

De moeder heeft zich altijd verzet tegen het weghalen van haar kind. Daarnaast zou de gezinshulp zich schuldig hebben gemaakt aan het aantasten van de goede naam en eer van de moeder. Dit door in landelijke en regionale media tot in detail te vertellen over de problematische situatie in het gezin.

Ontvoering

Wat de officier van justitie betreft is inmiddels wel duidelijk dat de gezinsvoogd zich schuldig heeft gemaakt aan ontvoering. Toch eist het OM geen straf. Met het beantwoorden van de schuldvraag moet de kous af zijn. De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.