Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezinshuis voelt als een thuis

Kinderen in de jeugdzorg zijn heel tevreden over de opvang in gezinshuizen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Alexander. Jeugdigen ervaren algemeen veel steun in de gezinshuizen. De voorbereiding naar de uithuisplaatsing vinden zowel kinderen als hun ouders te abrupt.
Gezinshuis voelt als een thuis

Zowel jeugdigen als ouders zijn niet tevreden over de voorbereiding van en begeleiding van de eerste plaatsing in het gezinshuis. Het is volgens hen plotseling gegaan en ze wisten niet goed waar ze terecht zouden komen. Dat is het zwaarste aandachtspunt in het onderzoek van de Stichting Alexander,  landelijk instituut voor jongerenparticipatie en jongerenonderzoek, naar de bevindingen van cliënten – jongeren én ouders – in gezinshuizen.

Opgenomen
In een gezinshuis wordt een jeugdige – met enkele andere kinderen – opgenomen in een gezinstructuur. De gezinshuisouders zijn de vaste opvoeders van de jeugdigen en bieden een basis waarin geleerd wordt te leven in een gezin, waarin normen en waarden worden meegegeven en specifieke vaardigheden geleerd worden.

Tevreden
Cliënten waarderen de opvang in gezinshuizen algemeen heel goed. Vooral over de continuïteit, de vrijheid en gelijkheid in de gezinshuizen is men tevreden. Maar ook dat je maar één keer je verhaal hoeft te vertellen en niet te maken hebt met verschillende groepsleiders, vinden cliënten heel belangrijk.

Luisteren
Gezinshuisouders staan dicht bij jeugdigen en zijn voor hen een eerste aanspreekpunt. De gezinshuisouders luisteren goed naar jeugdigen en nemen hen serieus. Naar blijkt worden jeugdigen, naarmate zij langer verblijven, goed betrokken bij het reilen en zeilen in een gezinshuis.

Eigen Kracht
De regie van jeugdigen kan, zeker als ze wat jonger zijn, worden versterkt, aldus een van de aanbevelingen van het onderzoek. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de draagkracht en -last van kinderen. Methoden als de Eigen Kracht Conferenties zijn hiervoor geschikt.

Biologische ouders
Verder is het goed om binnen de gezinshuizen de mogelijkheden van biologische ouders te vergroten om mee te beslissen over de jongere. Een opmerkelijke aanbeveling uit het onderzoek is ook – indien mogelijk – jeugdigen te plaatsen in een gezinshuis dat lijkt op de omgeving waar ze vandaan komen: ‘In het bijzonder de aansluiting bij religieuze overtuiging behoeft aandacht.’

Klink hier voor het onderzoek: ‘Dat voelt als een thuis voor mij’

De Gezinshuizen met de Kwaliteitsstandaarden Jeugdzorg Q4C getoetst

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Alliantie kind in gezin

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.