Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesloten jeugdzorg moet plaats maken voor ambulante hulp

De verhoging van het kindgebonden budget en de verhoging van de pleegvergoeding van 200 tot 600 euro per jaar springen er positief uit. Alle gemeenten moeten eind 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben en werken met de verwijsindex risicojongeren. Gesloten jeugdzorg moet plaats maken voor open opvang en ambulante hulp.
Gesloten jeugdzorg moet plaats maken voor ambulante hulp

De beleidsagenda van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin laat niets nieuws zien. Met het kindgebonden budget – afhankelijk van bruto gezinsinkomen en aantal kinderen – gaan gezinnen in de lagere en middeninkomensklasse erop vooruit. De beslissingen over een nieuw jeugdzorgstelsel –  verantwoordelijkheid én financiën van provincie naar gemeente – wordt aan het nieuwe kabinet overgelaten.

Wachtlijsten
Aangaande de wachtlijsten in de jeugdzorg voor 2011 wordt in de beleidsagenda slechts gerept over de inspanning van provincies om de instroom in de geïndiceerde jeugdzorg te beperken. ‘De mogelijkheden om te experimenteren met de uitkering jeugdzorg wordt verruimd. Een voorbeeld: ambulante zorg verlenen zonder indicatiestelling.’

Aansluiting
Jongeren moeten minder lang in een gesloten instelling worden opgenomen, vooral door de aansluiting op de open jeugdzorg en de nazorg te verbeteren. Het doel is, aldus het programmaministerie, om in 2011 voor 20 procent van de aangemelde jongeren in de gesloten jeugdzorg direct een traject naar open jeugdzorg te starten. Dat moet de komende jaren tot 100 procent van de aanmeldingen in de gesloten jeugdzorg uitgebreid worden. Dat moet het einde zijn van de groei van de gesloten jeugdzorg. Op de lange termijn lijkt afschaffing van de gesloten jeugdopvang het doel.
 
Gecoördineerd
Verder wordt ook de aanpak van de zorg voor kinderen in multiprobleemgezinnen op de ambulante leest geschoeid. ‘Belangrijk is dat gecoördineerde hulpverlening in praktijk wordt gebracht,’ aldus de beleidsbrief. ‘Een aantal gemeenten doet op dit moment ervaringen op met speciale experimenten.’

Afstemmen
Veel aandacht en extra geld gaat naar de Verwijsindex Risicojongeren, die op 1 augustus dit jaar in werking is getreden. Met deze landelijk ICT-toepassing ontvangen hulpverleners een melding als hun cliënt ook bij een andere hulpverlener bekend is. Doel is om de hulpverlening beter af te stemmen. Meer dan 400 gemeenten maken gebruik van de verwijsindex. Voor de uitbreiding is in 2011 is 0,8 miljoen euro beschikbaar. Voor verdere invoering van het Centrum voor Jeugd en Gezin  in alle gemeenten (moet eind 2011 klaar zijn) is in totaal 354 miljoen gemoeid.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: www.Prinsjesdag2010.nl / oto: ANP Marcel Antonisse, Sabine Uitslag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.