Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesloten jeugdinstelling Den Engh niet langer onder verscherpt toezicht

Jeugdinrichting Den Engh staat niet langer onder verscherpt toezicht van de inspectiediensten. De leef- en werkomstandigheden in de inrichting zijn zo verbeterd, dat het personeel en de jongeren er geen ernstig risico meer lopen.
Gesloten jeugdinstelling Den Engh niet langer onder verscherpt toezicht

Dat concluderen de inspecties na een onderzoek dat ze vorige week hebben uitgevoerd bij de jeugdinrichting in Den Dolder (provincie Utrecht). Den Enghvalt voortaan weer onder het reguliere toezichtsregime, zo maakten de inspectiediensten woensdag bekend.

Ondermaats
Vier inspectiediensten waarschuwden een jaar geleden dat de veiligheid in jeugdgevangenissen ondermaats was. De problemen bij zes justitiële inrichtingen waren zo groot dat ze onder verscherpt toezicht werden gesteld.

Omstreden methode
Den Engh is een rijksinrichting met vestigingen in Den Dolder en Ossendrecht en is gespecialiseerd in de behandeling van zwakbegaafde, ernstig gedragsgestoorde en criminele jongeren. Over de effectiviteit van de daarbij gebruikte (her)opvoedingsmethode (Socio Groeps Strategie) lopen de meningen nogal uiteen. Bij Den Engh worden criminele, zwakbegaafde jongens niet als individu, maar als onderdeel van een groep aangesproken. Door de strikte opvoedmethode werden soms wettelijke regels genegeerd, zoals het bezoekrecht van pupillen. Ook hield de inrichting ontsnappingen van jeugdige tbs’ers stil. Personeel dat tegen de directie inging werd op een zijspoor geplaatst; pupillen mochten onderlinge geweldsincidenten niet melden.

Nieuw onderzoek
Ook De Doggershoekin Den Helder behoorde tot de groep jeugdgevangenissen onder verscherpt toezicht. De Doggershoek kwam vorige maand na een nieuwe controle al onder normaal toezicht te staan. De overige vier jeugdgevangenissen krijgen de komende maanden ook een nieuw onderzoek. Begin 2009 moeten alle controles bij jeugdinrichtingen met een ernstig risico afgerond zijn. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.