Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten mogen werkende armen toeslag geven

Gemeenten krijgen meer vrijheid bij de toekenning van langdurigheidstoeslagen. Zij mogen zelf bepalen wie ervoor in aanmerking komt. Nu komen alleen mensen zonder perspectief op werk die vijf jaar of langer een bijstandsuitkering hebben voor die langdurigheidstoeslag in aanmerking.
Gemeenten mogen werkende armen toeslag geven

Gemeenten mogen straks ook mensen met een baan die langdurig van een minimuminkomen leven en geen uitzicht hebben op een hoger inkomen, financieel steunen. Als mensen met een bijstandsuitkering dan een baan vinden, hoeven ze de toeslag niet in leveren. Hiermee kan de zogenoemde armoedeval, de situatie dat mensen die gaan werken er financieel op achteruit gaan, worden teruggedrongen.

Sport en cultuur
Ook kunnen gemeenten kinderen uit gezinnen met een laag inkomen beter helpen om deel te nemen aan belangrijke maatschappelijke activiteiten zoals sport en cultuur. Het is de bedoeling dat gemeenten dat zoveel mogelijk in natura doen, bijvoorbeeld door het geven van een sportabonnement.

Kansarme kinderen
De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met dit wetsvoorstel kunnen gemeenten straks de 40 miljoen euro voor 2008 en eenzelfde bedrag voor 2009 beter inzetten voor kansarme kinderen. Onlangs is een eerste convenant met de gemeente Rotterdam ondertekend over het terugdringen van armoede bij kinderen. Binnenkort volgen soortgelijke afspraken met meer gemeenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.