Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten moeten verwijsindex invoeren

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel verwijsindex risicojongeren. Dit betekent dat alle gemeenten nog dit jaar met de verwijsindex moeten werken.
Gemeenten moeten verwijsindex invoeren

Alle gemeenten in Nederland moeten zich aansluiten bij de verwijsindex, nu ook de Eerste Kamer met het wetvoorstel van minister Rouvoet heeft ingestemd. Op dit moment zijn zo’n 300 van de ruim 440 gemeenten in Nederland al aangesloten bij de verwijsindex risicojongeren.

Risicomelding
De verwijsindex geeft aan wanneer een jongere in de problemen zit. Doel is dat direct actie kan worden ondernomen. De verwijsindex risicojongeren (VIR) is een landelijk digitaal systeem dat risicomeldingen van hulpverleners over jongeren bij elkaar brengt. Het gaat om jongeren tot 23 jaar bij wie de persoonlijke ontwikkeling wordt bedreigd.

Signaal
Hulpverleners uit de jeugdketen die jongeren helpen, melden de jongere aan in de verwijsindex als zij een risico hebben gesignaleerd. Als meerdere professionals een signaal afgeven over dezelfde jongere, dan zorgt de verwijsindex dat zij een melding krijgen. Daardoor weten hulpverleners van elkaar dat ze met dezelfde jongere bezig zijn.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier  aanmelden.

Bron: Mininsterie van Jeugd en Gezin

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.