Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten leggen ruim 2000 keer huisverbod op

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het ministerie van Justitie dinsdag heeft bekendgemaakt. Burgemeesters kunnen sinds een jaar plegers van huiselijk geweld voor maximaal vier weken uit huis halen.
Gemeenten leggen ruim 2000 keer huisverbod op

Maandag trok Rotterdam aan de bel omdat de gemeente zo veel huisverboden heeft opgelegd, dat het geld bijna op is. Het ministerie van Justitie zou nogmaals de portemonnee moeten trekken. Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) antwoordde dinsdag op vragen van het CDA dat er genoeg te besteden is. Met het beschikbare bedrag is er ruimte voor tweeduizend huisverboden per jaar.

Verschuiven
Rotterdam legde vorig jaar 451 huisverboden op, terwijl de gemeente was uitgegaan van hoogstens vierhonderd. CDA-Kamerlid Marleen de Pater suggereerde het geld te verschuiven van gemeenten die niet zo veel huisverboden opleggen naar andere gemeenten, maar daar voelde Albayrak niet voor. Gemeenten die wat later zijn met het uit huis plaatsen van gewelddadige gezinsleden, zouden daar de dupe van kunnen worden.

Tien dagen
Het ministerie zal de gemeente Rotterdam en de Tweede Kamer later nog laten weten hoe er wordt omgegaan met gemeenten die in de problemen dreigen te komen omdat ze veel huisverboden moeten opleggen.
Een huisverbod duurt tien dagen, maar kan tot vier weken worden verlengd. Tijdens deze afkoelingsperiode krijgt zowel de geweldpleger als het gezin hulp. Overtreding van het verbod kan een celstraf van maximaal twee jaar opleveren.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden

Bron: ANP/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.