Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wie is verantwoordelijk voor jeugdhulp?

Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn wil het woonplaatsbeginsel aanpassen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Doel van de aanpassing is dat niet de gemeente waar de gezaghebbende ouder woont, maar de gemeente waar de jongere zélf woont verantwoordelijk is voor het inzetten en financieren van jeugdhulp of het uitvoeren van een jeugdreclasserings- of jeugdbeschermingsmaatregel.
1-jeugdhulp-Fotolia.jpg
Niet de gemeente waar de gezaghebbende ouder woont

Van Rijn licht in zijn brief toe dat het huidige woonplaatsbeginsel in de praktijk onduidelijkheden oplevert omdat niet altijd te achterhalen is wie de ouder met gezag is en waar deze woont, bijvoorbeeld als de ouders gescheiden zijn. Daarnaast is het op dit moment zo dat als een kind onder voogdij staat, de gemeente waar het kind verblijft verantwoordelijk is. Voor gemeenten die veel residentiele instellingen hebben, is dat ongunstig.

Basisregistratie Personen

Van Rijn: ‘Uit een impactanalyse blijkt dat vereenvoudiging in toepassing en uitvoering voor jeugdhulp zonder verblijf gerealiseerd kan worden door aan te sluiten bij de Basisregistratie Personen (BRP) en het adres van de jeugdige als uitgangspunt te nemen in plaats van de woonplaats van de gezagsdrager. Hiervoor is breed draagvlak bij aanbieders en gemeenten. Voor jeugdhulp met verblijf is het advies om de gemeente waar de jeugdige volgens de BRP voorafgaande aan een verhuizing in verband met verblijf ingezetene was, verantwoordelijk te laten blijven.’

Het knelt in de toegang tot de jeugdhulp. Dat concludeert de Monitor Transitie Jeugd in haar jaarrapportage 2016. Ouders weten niet waar ze terecht kunnen met hun hulpvraag, benodigde hulp wordt niet op tijd ingezet en er is een gebrek aan passende hulp. Lees meer >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.