Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Rotterdam pakt inburgerbureaus aan

De gemeente Rotterdam overweegt juridische stappen te nemen tegen aanbieders van inburgeringstrajecten als zij niet snel hun zaken op orde brengen. Aanleiding zijn alarmerende rapporten over de kwaliteit van het werk dat deze instellingen in opdracht van de gemeente leveren.
Gemeente Rotterdam pakt inburgerbureaus aan

Twee aanbieders vallen volledig door de mand. Zowel een universitair onderzoeksteam als de Rekenkamer Rotterdam concludeert dat zij onder de maat presteren. Verantwoordelijk D66-wethouder Korrie Louwes noemde de conclusies van de onderzoekers donderdag ‘schokkend’.

Plan indienen
Louwes heeft de instroom van nieuwe cursisten bij de twee particuliere instellingen (Ooverbruggen en Nieuwland) stopgezet. Zij worden verdeeld over de drie andere aanbieders, die volgens de rekenkamer beter presteren maar lang niet optimaal. Alle vijf aanbieders moeten nog deze week plannen indienen om de kwaliteit drastisch te verbeteren. Blijft hun werk onder de maat, dan gaat Louwes bekijken of sprake is van contractbreuk.

Inspelen

Uit de onderzoeken blijkt dat docenten die taalonderwijs en andere cursussen aan de inburgeraars geven niet altijd beschikken over de juiste kwalificaties. Voor alle aanbieders geldt dat zij niet goed inspelen op taal die de cursisten in hun eigen praktijksituatie (thuis, werk, vrijwilligerswerk) nodig hebben.

Praktijk

Volgens de Rekenkamer heeft de gemeente de problemen voor een deel over zichzelf afgeroepen. Bij de aanbesteding van het werk zijn de aanbieders vooral vanaf papier (rapportages en referenties) beoordeeld in plaats van echt te gaan kijken hoe de lessen in de praktijk verliepen. De gemeente heeft zich er onvoldoende van vergewist of de aanbieders grote aantallen inburgeraars wel aankonden.

Aanbesteding

Als de aanbesteding anders was aangepakt, zou de kwaliteit van de inburgering beter zijn, aldus de Rekenkamer. De vijf bureaus geven cursussen aan 4000 inburgeraars per jaar. Hun contracten met de gemeente lopen in principe nog twee tot drie jaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.