Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geld kraamzorguren naar uitbreiding opleiding

De opleiding voor kraamverzorgenden kan worden uitgebreid met geld voor de kraamzorg dat op de plank blijft liggen. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag gezegd tijdens een spoeddebat met de Tweede Kamer over het tekort aan kraamhulpen. Vakbond Abvakabo waarschuwt dat de kraamzorg over tien jaar niet meer bestaat als het zo doorgaat.
Geld kraamzorguren naar uitbreiding opleiding

Het kabinet heeft 34 miljoen uitgetrokken om het aantal uren kraamzorg te kunnen verhogen, maar omdat er niet genoeg kraamverzorgenden zijn, houdt Klink geld over. Mocht dit nodig zijn, dan wil hij het restant van dit bedrag deels besteden om meer kraamverzorgenden op te leiden.

Onderzoek
De belangstelling voor de opleiding tot kraamverzorgende loopt terug. In de periode 2005-2007 is het aantal mensen dat bij zesentwintig kraamzorgopleidingen een diploma behaalde, met veertig procent afgenomen. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de arbeidsmarkt in de kraamzorg, dat op initiatief van werkgevers en werknemersorganisaties is gehouden.

Arbeidsmarkt
Die arbeidsmarkt is onvoorspelbaar,concluderen de onderzoekers. Op dit moment is het aantal kraamverzorgenden dat stopt, groter dan het aantal nieuwkomers. Tegelijkertijd neemt de vraag naar kraamzorg toe. Er is dan ook een groot aantal moeilijk vervulbare vacatures. De opleidingsinstituten wijzen twee oorzaken aan voor het teruglopen van het aantal studenten: de belangstelling voor werk in de kraamzorg loopt terug en het is moeilijk om een stageplek te krijgen.

Abvakabo
Volgens vakbond Abvakabo zijn de arbeidstijden en de beloning de belangrijkste problemen. Twee van de vijf kraamverzorgenden denken na over een andere baan. Meer zeggenschap over werktijden en arbeidscontracten van meer uren kunnen ervoor zorgen dat mensen in de sector blijven werken, aldus de bond. Nu vangen vrouwen die een volledige baan willen vaak bot bij werkgevers. Voor de lange duur moet er beter geworven worden voor het beroep van kraamhulp en moeten meer kraamhulpen opgeleid kunnen worden, stelde minister Klink in het spoeddebat.

Zwolle
Voor de piek die deze zomer verwacht wordt, verwees de minister naar noodverbanden die de zorgverzekeraars willen aanleggen. In de regio Zwolle kunnen vrouwen in de zomermaanden studenten verloskunde en hbo-v’ers aan het kraambed verwachten.

Kraamzorginstantie De Kraamvogel moet de studenten noodgedwongen inzetten om de personeelstekorten deze zomer op te kunnen vangen. De studenten krijgen een speciale training om de kraamzorg goed te kunnen verlenen. Hierdoor kan de kraamzorginstantie het minimaal aantal geïndiceerde uren garanderen.

Huishoudhulp
Ook zouden huishoudelijke hulpen een deel van de kraamzorg kunnen overnemen. Klink zei erbij dat dit wel moet gaan om huishoudelijke taken die de kraamverzorgende dan uit handen genomen kunnen worden, niet om de kraamzorg zelf. verder willen zorgverzekeraars aan kraamhulpen vakantiehuisjes aanbieden in regio’s waar moeders van kraamhulp verstoken dreigen te blijven. Het tekort doet zich namelijk voor in bepaald regio’s.

Wervingscampagne
Op de wens van de Kamer een wervingscampagne te beginnen onder oud-kraamhulpen, antwoordde Klink terughoudend. Veel van deze vroegere kraamverzorgenden zijn al elders aan de slag gegaan. De minister zei geïrriteerd te zijn dat zowel de zorgverzekeraars als de aanbieders van kraamhulp begin dit jaar nog zeiden dat er geen problemen waren met de capaciteit. ‘Ze hadden tijdig aan de bel moeten trekken.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.