Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gehandicaptenzorg verliest rechtszaak over bezuinigingen

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft het kort geding tegen de Nederlandse Staat verloren. De vereniging was het niet eens met het opzeggen van de zogenaamde Agema-gelden en de bezuinigingen op de vervoerskosten.
Gehandicaptenzorg verliest rechtszaak over bezuinigingen

Volgens de vereniging zou de Staat de beginselen van behoorlijk bestuur schenden door het convenant Investeringen Langdurige Zorg op te zeggen. Daarin staan afspraken over extra geld voor opleidingen en personeel . Ook vocht de VGN de bezuinigen op vervoerskosten van gehandicapten aan.  Op beide punten werd de VGN in het ongelijk gesteld door de rechter. 

Ontslag

Volgens VGN zijn in het kader van het convenant 4000 arbeidskrachten in dienst genomen, die nu weer ontslagen moeten worden. De rechter vindt het echter niet aannemelijk dat de instellingen grote aantallen personeel in dienst hebben genomen. Gezien het begrotingstekort en de financiële crisis vindt de rechter het opzeggen van het convenant niet onmiskenbaar onrechtmatig.

Rolstoel

De rechter baseerde zijn uitspraak over de vervoerskosten op een onderzoek van PwC waaruit blijkt dat één op de zes instellingen het vervoer kan regelen voor de gehalveerde tarieven die door de NZa nu zijn vastgesteld. De vereniging vindt dat alle instellingen zo over één kam worden geschoren. ‘Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of cliënten wel of niet kunnen lopen. Voor cliënten in een rolstoel zijn er meer busjes nodig en dat kan niet voor hetzelfde geld geregeld worden.’

Afspraken

De VGN vindt de uitspraak van de rechter teleurstellend. ‘Hiermee is wel gebleken dat bestuurlijke afspraken met deze overheid zonder meer teruggedraaid kunnen worden.’ De vereniging gaat zich beraden over de uitspraak , de consequenties die deze voor haar leden heeft, en over eventueel nader te nemen stappen.

Bron: VGN/ANP-Photo

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.