Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gehandicaptenzorg moet anders naar patiënt kijken’

In de gehandicaptenzorg moet een cultuuromslag komen waarbij niet wordt gefixeerd, tenzij het niet anders kan. Dat staat in een aangepast wetsvoorstel van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten dat zij naar de Tweede Kamer stuurde. De veranderingen in de wet zijn mede ingegeven door het tussenrapport van de denktank complexe zorg.
‘Gehandicaptenzorg moet anders naar patiënt kijken’

De denktank complexe zorg werd in het leven geroepen na de ophef rond Brandon, een verstandelijk beperkte jongen die begin 2011 in het nieuws kwam toen bleek dat hij regelmatig werd vastgebonden aan de muur in de instelling waar hij verbleef.

Probleemgedrag
Volgens de denktank laat de situatie rond patiënten als Brandon zien dat ‘het ontbreekt aan cliëntgericht, methodisch en multidisciplinair handelen cq professioneel handelen in de zorg voor cliënten met ernstig probleemgedrag’. Dat kan veranderen, omdat er wel voldoende kennis en expertise aanwezig is in de sector. De zorgverleners moeten vooral anders naar de patiënt gaan kijken.

Vastgebonden
Daarnaast moet volgens de denktank in kaart worden gebracht hoe patiënten de dwang beleven als ze worden vastgebonden. Daar is nu nog te weinig over bekend. Veldhuijzen van Zanten gaat daar een actieplan voor maken op basis van ontmoetingen met ouders.

Goede zorg
Ze hoopt dat het wetsvoorstel personeel in de zorg duidelijke richtlijnen zal geven. ‘Hulpverleners wisten niet altijd wat in deze moeilijke gevallen goede zorg was’, stelt ze. ‘Het wetsvoorstel geeft medewerkers duidelijkheid. Professionals willen immers niets anders dan goede zorg geven.’ Het vastbinden van gehandicapten moet echt het laatste redmiddel zijn. Het zal niet mogelijk zijn om patiënten nooit meer te fixeren, maar het moet zeker minder kunnen, aldus de staatssecretaris.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.