Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen tegenprestatie bij experiment bijstand

Per 1 april is het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet van kracht, waarmee vier gemeenten hun experimenten met een lichter regime voor bijstandsgerechtigden kunnen uitvoeren. Is een tegenprestatie van de bijstandsgerechtigde nu wel of niet verplicht?
uitkering
Welk effect heeft het experiment met de bijstand op het welbevinden

In de Algemene Maatregel van Bestuur is opgenomen dat gemeenten beleidsvrijheid hebben en houden, dus een tegenprestatie vragen van bijstandsgerechtigden is niet verplicht. Er is wel een aantal regels waaraan de gemeenten moeten voldoen, die meedoen aan het experiment met minder regels voor mensen in de Bijstand. Daarover schrijft Binnenlands Bestuur, medium voor ambtenaren en bestuurders bij de overheid.

Eenvoudigere regels

Een aantal gemeenten is al bezig met het experiment met eenvoudigere regels voor bijstandsgerechtigden. Het doel is om meer informatie te verkrijgen over het gedrag van bijstandsgerechtigden als ze onder minder regels gebukt hoeven te gaan. Verder moeten de resultaten met de experimenten leiden tot mogelijkheden voor een grotere uitstroom naar werk en minder afhankelijkheid van een uitkering.

Een basisinkomen voor iedereen. Het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Maar is het een reëel idee? De gemeente Terneuzen wilde ermee gaan experimenteren, maar werd teruggefloten door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid omdat het plan tegen de Participatiewet in zou gaan. Lees meer>>

Bijverdienen

‘Wij willen weten wat het doet met de mensen zelf. Welk effect heeft het op hun welbevinden, op hun motivatie en op hun gezondheid? Dat is voor ons minstens zo relevant’, zegt de Wageningse D66-wethouder Dennis Gudding in Binnenlands Bestuur. In Wageningen onderscheidt men bijvoorbeeld twee onderzoeksgroepen onder bijstandsgerechtigden: de bijverdiengroep en de maatwerkgroep. In de bijverdiengroep wordt 50 procent van de bijverdiensten van een deelnemer “vrijgelaten”. In de Participatiewet is dat 25 procent. Een deelnemer kan aan bijverdiensten per maand netto maximaal 199 euro overhouden, net als in de huidige wet, maar wel voor een periode van twee jaar, dat was zes maanden.

Sollicitatieplicht

In Groningen is er ook een groep bijstandsgerechtigden die zelf één van de drie mogelijkheden mag kiezen: meer bijverdienen, intensievere begeleiding of ontheffing van de sollicitatieplicht. Volgens GroenLinks-wethouder Mattias Gijsbertsen breekt Groningen zo voor het eerst in Nederland met het principe “one size fits all”. De gemeente wil daarmee recht doen aan grote verschillen tussen uitkeringsgerechtigden. ‘Een ondernemer vergt nu eenmaal een andere aanpak dan een bijstandsmoeder met drie kinderen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.