Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen straf verpleegkundige na dood patiënt

Een verpleegkundige uit Spijkenisse is schuldig aan de verdrinkingsdood van een verstandelijk en lichamelijk gehandicapte patiënt. De rechtbank in Rotterdam besloot donderdag echter de vrouw geen straf op te leggen.
Geen straf verpleegkundige na dood patiënt

De 19-jarige Pim verdronk vorig jaar januari in een bad van een verzorgingshuis in Hoogvliet. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden tegen de 42-jarige Janneke B. acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Bovendien wilde de officier dat de vrouw een jaar lang niet als verpleegkundige zou werken.

Ontslagen
Gezien de persoonlijke omstandigheden van de verpleegkundige legde de rechtbank geen straf op, alhoewel ze haar wel schuldig acht. De vrouw is op staande voet ontslagen en heeft het erg moeilijk met de zaak.

Slaap
B. liet de man, die aan epilepsie leed, meermalen alleen in bad. De laatste fatale keer liet ze Pim enkele minuten alleen. Een andere patiënt was in slaap gevallen op het toilet, en dat kon er op duiden de zij een epileptische aanval kreeg. B. besloot hierop de vrouw te helpen en medicijnen te geven.
Toen de verpleegkundige terugkeerde in de badkamer lag Pim met zijn gezicht onder water. Het slachtoffer overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

Protocol
De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde na onderzoek dat de verpleegkundige zich onvoldoende bewust was van de risico’s. Bovendien was ze niet goed op de hoogte van het badprotocol. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.