Geen jongeren meer voor jeugdzorg naar buitenland zonder toezicht

Jongeren kunnen niet meer in het buitenland worden geplaatst voor jeugdzorg, als niet wordt voldaan aan specifieke kwaliteitseisen. Dat heeft minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) geschreven aan alle jeugdzorgaanbieders, provinciale bestuurders en bureaus Jeugdzorg.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Geen jongeren meer voor jeugdzorg naar buitenland zonder toezicht

Naast de kwaliteitseisen van de Wet op de jeugdzorg, gelden er aanvullende voorwaarden voor jeugdzorg in het buitenland. Zo moet het kind onderwijs kunnen volgen en moet de vrije tijd goed ingevuld worden. De cliënt moet ook een  vertrouwenspersoon en het klachtrecht in Nederland kunnen gebruiken. Ook moeten de zorgaanbieders bij de inspectie aangeven welke organisatie toezicht houdt.

Aanvaring
In januari werden er kamervragen gesteld over de kwaliteit van jeugdzorgprojecten in het buitenland. De Inspectie jeugdzorg is zelf niet bevoegd om in het buitenland in te grijpen. Wel stuurde de inspectie de minister vorig jaar al een rapport over jeugdinstellingen in het buitenland. De Kamer kwam woensdag tijdens een spoeddebat in aanvaring met Rouvoet, omdat dit rapport in januari pas openbaar werd.

Lichamelijke arbeid

Het actualiteitenprogramma Netwerk maakte onlangs een uitzending over William (12) en Nick (15). Beiden werden na problemen thuis uit huis geplaatst door Jeugdzorg en voor enige maanden in Frankrijk en Duitsland ondergebracht. Familieleden trokken aan de bel, omdat zij totaal niet te spreken zijn over het zorgaanbod. Zo moesten William en Nick verplicht lichamelijke arbeid verrichten en was er nauwelijks contact met ouders of zorgverleners in Nederland.

Afstand
Jeugdzorgprojecten in het buitenland hebben vaak als doel dat het kind letterlijk en figuurlijk afstand neemt van hun oude leven. Het verblijf in gaat gepaard met therapie en eventueel een werktraject waarmee jongeren nieuwe ervaringen opdoen. Samen met een begeleider maken ze een plan om hun leven in Nederland weer op te pakken.

Systeem
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft minister Rouvoet al laten weten bezig te zijn een systeem op te zetten om de kwaliteit bij buitenlands zorgaanbod te kunnen garanderen. Zij nemen de eisen van de minister mee in het systeem.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Jeugd en Gezin/Netwerk/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.