Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geen geld voor genoeg luiers

Het ontbreken van elementaire spullen geeft risico’s voor de gezondheid van de baby, weet verloskundige Mieke Piscaer. Ze is betrokken bij het Arnhemse project ‘Gezondheid en financiën in de zwangerschap’. Kern is het prenataal huisbezoek.
Geen geld voor genoeg luiers

Ze is dertig weken zwanger, de 20-jarige Sylvie, maar de roze wolk is ver weg. Hoewel ze is gestopt met haar opleiding, heeft ze de studiefinanciering laten doorlopen. Dat geld moet worden terugbetaald. En dat is een probleem, want ze heeft geen werk. Ook haar vriend heeft geen vaste baan. Daarnaast wonen ze veel te krap. Sylvie heeft al een zoontje van anderhalf. Er is constant geldgebrek. Hoe moet dat als er straks nóg een kindje is om voor te zorgen?

Verloskundige Mieke Piscaer van Puur Vroedvrouwen schetst de situatie van de jonge vrouw die ze een dag eerder in haar praktijk zag. ‘Zo iemand heeft vooral structuur nodig, ook financieel.’ Sylvie zou een uitstekende kandidaat zijn voor het project ‘Gezondheid en financiën in de zwangerschap’ van Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG). Een project waarbij verloskundigen signaleren en ketenzorg in gang zetten. Een speciale rol is weggelegd voor de jeugdgezondheidszorg en het gemeentelijke Budget Advies Centrum (BAC).

‘Soms heb ik zorgen over de financiële situatie waarin een baby zal worden geboren. Ouders met geldproblemen kunnen elementaire zaken niet aanschaffen’, vertelt Piscaer. ‘Denk aan voeding, kleertjes, een bedje, voldoende luiers, enzovoorts. Als elementaire spullen ontbreken, geeft dat risico’s voor de gezondheid voor het kindje. Verder zien we dat geldgebrek problemen oplevert met verzekeringen en eigen bijdragen voor een poliklinische bevalling en kraamzorg.’ In zo’n situatie kan de verloskundige een prenataal huisbezoek voorstellen. ‘Altijd met een positieve insteek: “we kunnen iets voor jou en je baby doen.” Omdat ouders het beste voor hun kindje willen, zijn ze meestal gemotiveerd. Gaan ze akkoord, dan regel ik de aanvraag.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 3, maart 2011.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik dacht dat het over de situatie van ouderenn ging, bij hun wordt door de ziekenfondsen ook beknibbeld en wij krijgen niet altijd voldoende tijd voor ze te helpen met toiletgang, daarbij zijn luiers goedkoper dan een verzorgende extra langssturen.
    Atte Houtsma; 32 jaar verzorgende in de Thuiszorg en ANBO en ABVAKABO kaderlid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.