Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen bezuiniging op sociale werkplaats

De bezuinigingen op de sociale werkplaatsen zijn voor 2013 van de baan. Dat heeft het ministerie van Financiën woensdag laten weten. Er is geen Kamermeerderheid meer voor. Waar het geld nu anders vandaan moet komen, wordt nog bestudeerd.
Geen bezuiniging op sociale werkplaats

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) had vlak voor de val van het kabinet nog wel de nieuwe Wet werken naar vermogen, met daarin de bezuinigingen, door de Kamer weten te loodsen. Maar sinds VVD en CDA met D66, GroenLinks en ChristenUnie het crisisakkoord hebben gesloten, staan de plannen van De Krom voor onder meer een strengere bijstand en beperkter toegang tot de sociale werkvoorziening op losse schroeven.

Afspraken
Waar het geld van de geplande bezuiniging op de sociale werkplaatsen nu anders vandaan moet komen, is onduidelijk. De verwachting is dat de vijf partijen van het crisisakkoord daarover nog afspraken gaan maken. Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks is opgetogen: ‘Ik ben blij dat de bezuiniging voor 2013 van tafel is. Wij willen nu een wet die niet bezuinigt, maar juist investeert in mensen met lage inkomens. Een wet die voor mensen in de bijstand en de sociale werkplaatsen de kans op werk vergroot.’

Van tafel
SP-Kamerlid Sadet Karabulut is ‘heel erg blij dat nu ook het ministerie van Financiën ziet dat er geen Kamermeerderheid meer is voor de Wet werken naar vermogen’. Maar volgens haar moeten de plannen van De Krom nu helemaal van tafel. Zij vindt het niet kunnen als ‘een soort gelegenheidscoalitie met nieuwe bezuinigingen komt, die maar een houdbaarheidsdatum hebben tot aan de verkiezingen van 12 september’. Zij noemt dat sollen met kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van bijstand of sociale werkplaats.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.