Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gebruik van Wmo-voorzieningen stijgt

Meer mensen doen een beroep op voorzieningen in het sociaal domein. Dat blijkt uit cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Naarmate de gemeente groter is, neemt het beroep op voorzieningen toe.
Wmo
Geslacht

In 2015 deden 5,5 mensen op de 1000 inwoners een beroep op een voorziening in het sociaal domein. In 2016 was dat aantal gestegen naar 6,6 mensen op de 1000. Dat meldt Binnenlands Bestuur op haar website. De cijfers komen van de  Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein, die vanaf 2015 elk half jaar wordt opgemaakt door van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten op basis van door de gemeenten zelf aangeleverde gegevens.

Huishoudelijke hulp

Volgens de onderzoekster van KING, Maya Fiolet, bepalen geslacht, leeftijd en inwoneraantal voor een groot deel of er in een gemeente een groter beroep op voorzieningen wordt gedaan. ‘Als je kijkt naar hulp bij het huishouden´, geeft Fiolet een voorbeeld, ´zie je dat drie keer zoveel vrouwen hulp aanvragen dan mannen. Het lijkt er dus op dat als in een gezin een man uitvalt, de vrouw extra taken overneemt. Terwijl als de vrouw uitvalt er professionele hulp wordt gevraagd. Als gemeente kun je daar naar kijken en in zo’n geval aan het gezin vragen “kan uw man misschien bijspringen?”.’

Bijna 2 miljoen mensen krijgen zorg en ondersteuning. De meesten krijgen hulp uit het sociale netwerk. Een op twaalf mensen vindt dat ze onvoldoende zorg en ondersteuning krijgt. Dat blijkt uit de kerncijfers 2015 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Lees meer>>

Maatwerk

Volgens de gegevens van de gemeenten neemt het aantal mensen ietsje af dat gebruik maakt van zogenoemde “maatwerk-arrangementen”. Dat gaat over ondersteuning thuis, hulp in de huishouding, hulp en diensten (zoals rollators) en verblijf en opvang. Vooral in steden met 100 tot 300 duizend inwoners neemt het beroep op hulpmiddelen en diensten af. Volgens de onderzoekster is het niet duidelijk of gemeenten dus ook minder geld kwijt zijn aan arrangementen.

Voorzieningen

Volgens onderzoeksters Fiolet is uit de cijfers die de gemeenten hebben geleverd ook op te maken dat het aantal voorzieningen die gemeenten bieden aan mensen daalt. Terwijl dus wel het aantal mensen dat een beroep doet op voorzieningen stijgt. De monitor is online te bekijken op www.waarstaatjegemeente.nl.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.