Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gebrek aan financiering nekt online hulp

Veel websites waar je anoniem voor hulp terecht kan, dreigen te verdwijnen, omdat er geen financiering voor te regelen is. ‘Heel veel hulppotentie wordt straks niet meer benut en dat is heel cru’, zegt Frank Schalken in een interview met Psy.
Gebrek aan financiering nekt online hulp

Schalken, oprichter van kenniscentrum e-hulp.nl stelt dat anonieme hulpverlening haar nut heeft bewezen. Mensen met een alcoholprobleem en jongeren met depressieve gevoelens schamen zich vaak om openlijk voor hun prolemen uit te komen. Schalken vindt dat E-health voor hen een ‘prima oplossing’.

Suïcidaal
De toekomst ziet er voor veel hulpwebsites donker uit. De site 113online, bedoeld voor mensen met suïcidale gedachten gaat per april 2011 op zwart als er geen financiering vrijkomt.  Ook voor Pratenonline voor depressieve jongeren, en Hulpmix waar veel allochtone jongeren hulp zoeken, valt het doek.

Anoniem
Het probleem is dat deze online initiatieven het allemaal moeten doen met tijdelijke subsidies, aldus Psy. Via de Zorgverzekeringswet (Zvw)  kan deze hulp niet vergoed worden. De geleverde zorg moet naar de individuele cliënt herleidbaar zijn. Dat gaat niet bij deze anonieme vorm van hulp.

Soa-poli
Martin Potjens van Zorgverzekeraars Nederland stelt in het artikel dat e-health net zo gefinancierd kan worden als de soa-poli’s. Die worden betaald vanuit de begroting van VWS, ‘omdat we de preventie van soa’s belangrijk vinden’. Zo’n constructie waarbij premiegelden uit de Zvw worden overgeheveld naar de begroting van VWS kan volgens Potjens ook voor e-health.

Juist die anonimiteit is een voorwaarde voor de hulpzoekers, stelt Schalken. Kan het niet anoniem, dan zal ruim de helft geen hulp zoeken, zo blijkt uit onderzoek.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Psy

1 REACTIE

  1. Door eerste lijns Algemeen Maatschappelijk Werk organisaties wordt steeds vaker (anonieme) online hulpverlening geboden.
    Deze week hebben er, door de MO groep georganiseerde, regionale bijeenkomsten plaatsgevonden voor Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) organisaties over online hulpverlening. Deze bijeenkomsten zijn druk bezocht. Een groeiend aantal AMW organisaties heeft al een digitale toegang waar clienten anoniem een hulpvraag kunnen stellen en antwoord krijgen van een professionele maatschappelijk werker of online begeleiding of een training online kunnen volgen. Op de regionale bijeenkomsten is onder andere de wens uitgesproken te komen tot een landelijke toegang/portal voor online maatschappelijk werk.
    Boris Stil
    Kwadraad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.