Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouderopvang mag toch op meerdere plaatsen

Gastouders mogen toch op meerdere plaatsen kinderopvang blijven verzorgen. De zogenoemde éénlocatieregeling, ofwel het plan dat een gastouder slechts op één plek mag oppassen, is daarmee van tafel. Dat heeft demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs maandag geschreven aan de Tweede Kamer.
Gastouderopvang mag toch op meerdere plaatsen

Rouvoet handelt daarmee op verzoek van de Tweede Kamer. De bewindsman wilde de éénlocatieregeling vanaf 2012 ongedaan maken, maar de meeste fracties in het parlement wilden meer vaart. De regel werd in het leven geroepen om onder meer misbruik tegen te gaan. Maar Rouvoet zag eerder zelf al in dat de regel te ingewikkeld en ingrijpend is ten opzichte van de voordelen van opvang op meerdere locaties.

Strenge eisen
Naast de éénlocatieregeling is meer veranderd voor gastouders. Sinds begin dit jaar moeten ze aan strengere eisen voldoen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze pedagogische kennis hebben, over een EHBO-diploma beschikken en hun eigen huis op orde hebben als ze dat huis als oppaslocatie gebruiken.

Toeslag

Voor ‘vraagouders’, ofwel de mensen die gebruikmaken van de diensten van de gastouders, dreigde een financiële tegenvaller als de gastouders niet op tijd voldeden aan de nieuwe eisen. De ouders zouden de kinderopvangtoeslag aan de Staat moeten terugbetalen als de gastouders niet voor 1 september aan de nieuwe eisen voldeden.

Meer tijd
Maar in de Kamerbrief neemt Rouvoet die zorg weg. De ouders houden in 2010 recht op de toeslag, ook als er door de gastouders niet wordt voldaan aan de nieuwe deskundigheidseisen. Vanaf volgend jaar gelden de regels wel. Gastouders krijgen wel meer tijd om aan de eisen te voldoen. Zo wordt de termijn waarin ze zich bij de gemeente aan kunnen melden opgeschoven van 1 september naar 1 oktober van dit jaar.

Onrust

De éénlocatieregeling zorgde bij sommige vraagouders en gastouders voor onrust. De gastouders konden minder geld verdienen als ze zich moesten beperken tot één locatie. Sommige ouders kwamen in de problemen als hun gastouder zou kiezen voor een ander gezin waar meer dagen in de week opvang nodig is.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.