Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gastouder in landelijk register voor opvangtoeslag

Vanaf 1 januari moeten gastouders geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), willen de ouders nog recht hebben op kinderopvangtoeslag. In het register staan alle kinderopvangadressen die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang.
Gastouder in landelijk register voor opvangtoeslag

Op het moment staan er 50.000 gastouders ingeschreven in het LRK. Het afgelopen jaar zijn deze gastouders door de GGD gecontroleerd of zij voldoen aan de vernieuwde eisen uit de Wet Kinderopvang. Vaak hebben zij eerst een deskundigheidstraject gevolgd. Na een positief oordeel van de GGD zijn zij door de gemeente opgenomen in het Landelijk Register.

Klachten
Veel gastouders zijn niet blij met het LKR, omdat al hun gegevens zoals adres en telefoonnummer openbaar worden gemaakt. De Vereniging van gastouderbureaus is overladen met klachten van gastouders die het vreselijk vinden dat hun privégegevens op straat liggen, zo meldt de voorzitter in het Nederlands Dagblad. Volgens de vereniging volstaat ook alleen de registratie van de geboortedatum, zoals in het BIG-register, waarin zorgverleners geregistreerd staan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: Ministerie OCW/Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. In de periode april, mei en juni heb ik een groot aantal gastouders gezien en gesproken over de EVC procedure, een eis vanuit de nieuwe wetgeving rod gastouderschap.
    Wat me het meest is bijgebleven zijn alle gastouders, die ontzettend hun best doen om (klein) kinderen op te vangen. Dat gaat heel vaak goed.
    Ik heb grote zorg over de gelegenheden, waarbij het niet goed gaat. Zo heb ik onlangs begrepen, dat voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) niet wordt opgenomen, of er een procedure loopt via kinderbescherming of jeugdzorg bij de gastouders. Dat heeft immers niets te maken met justitie.
    Maar het kan dus zijn dat een gastouder weldegelijk met de eigen kinderen bekend is bij jeugdzorg. En dat zo’n gastouder dan toch de kinderen van een ander opvangt.
    Daar zit volgens mij iets niet goed en daar moet de hele sector kinderopvang/ gastouderopvang goed naar kijken. En ik heb ook situaties meegemaakt, waarbij het duidelijk werd dat de gastouder niet zoveel wijzer werd van de EVC procedure: het gastouderbureau wel. Dan streef je toch een verkeerd belang na.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.