Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Friesland wil meer gehandicaptenvoorzieningen

Provincie Friesland gaat de recreatiemogelijkheden voor mensen met een beperking of mensen die revalideren verbeteren of uitbreiden. Onder de noemer Zorgeloos Fryslân wil de provincie inspelen op de initiatieven die er al zijn op het gebied van zorgtoerisme.
Friesland wil meer gehandicaptenvoorzieningen

Door Esther van Andel – Plan is om bestaande initiatieven eerst te inventariseren en te coördineren. ‘Mogelijk kunnen die voorzieningen uitgebreid worden’, zegt Gijs Meijer, projectleider en beleidsmedewerker Zorg en Welzijn van provincie Friesland.

Doelgroep
Zorgeloos Fryslân richt zich op mensen met een beperking, personen die revalideren, chronisch zieken en op ‘gezondheidstoeristen’. De laatste groep betreft toeristen die willen genieten van een gezonde vakantie.

Recreatiemogelijkheden
Diverse recreatiemogelijkheden zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van rolstoelen op de stranden, verhuur van tandemfietsen voor blindenmaatjes die wel kunnen zien en verharde bos- en duinpaden voor rolstoelgebruikers. ‘Er zijn in Friesland talloze initiatieven die inspelen op deze doelgroepen, maar het blijft vaak steken in de infrastructuur daar omheen. Zo zijn er wel vakantiehuizen voor rolstoelgebruikers, maar de paden ernaartoe zijn van zand’, zegt Meijer.

Zorg handhaven
Zorgeloos Fryslân heeft ook voor het Friese platteland belangrijke voordelen. Doordat de gebruikersgroep van zorgvoorzieningen wordt vergroot, kan de zorg op het platteland op een goed niveau gehandhaafd blijven en blijft de zorg er betaalbaar. ‘Hoe meer toeristen, hoe meer kans dat je deze voorzieningen financieel rendabel kunt uitrollen’, zegt Meijer. ‘Alle zorg moet tegenwoordig efficiënter. Het ambulancevervoer bijvoorbeeld moet binnen een aantal minuten op de plaats van bestemming zijn. Dat werkt niet in een plattelandsgebied. Door de komst van toeristen creëer je voldoende draagvlak om het aantal zorgvoorzieningen uit te breiden.’

Werkgelegenheid
Zorgtoerisme geeft de werkgelegenheid een positieve impuls. Ook biedt het perspectieven om innovatieve en ict-ontwikkelingen door te voeren, bijvoorbeeld mogelijkheden voor zorg op afstand, die ten goede komen aan de inwoners van de provincie.

Invulling van beleidsplan
Het initiatief voor dit beleidsplan komt van de afdeling Zorg en Welzijn van Provinciale Staten. Eonomie, recreatie en toerisme pikte het idee op. De totale kosten voor Zorgeloos Fryslân bedragen voor de provincie 400.000 euro voor de jaren 2008 tot 2011. Het beleidsplan ligt op tafel. Het is nu aan Provinciale Staten om het plan goed te keuren.

Plan invullen
‘Dan kunnen we invulling geven aan het plan. In ieder geval zijn alle gemeenten binnen de provincie zich ervan bewust dat er meer voorzieningen moeten komen voor gehandicapten of revaliderenden’, zegt Meijer. De provincie kan volgens hem een voorbeeld nemen aan gemeente Langweer. ‘Deze plaats is geheel toegankelijk voor alle rolstoelgebruikers.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.