Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Friesland wil eigen versie van Vogelaarwijken

De provincie Friesland wil een eigen versie van de zogenoemde Vogelaarwijken voor dorpen en wijken op het platteland met een achterstand. Volgende maand moet in kaart zijn gebracht waar sociale problemen zich precies voordoen.
Friesland wil eigen versie van Vogelaarwijken

Dat heeft een woordvoerder van de provincie woensdag gezegd na afloop van een Expertmeeting over achterstanden op het Friese platteland. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het aantal uitkeringsgerechtigden, de kwaliteit van de woningen en de leefbaarheid in de dorpen.

Versnipperd
Met de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen heeft Friesland op dit moment één Vogelaarwijk. Volgens de provincie wordt er al wel ingezet op het bestrijden van sociale achterstanden op het platteland. Maar die aanpak is veel te versnipperd. Door exact in kaart te brengen waar achterstanden zich het meest voordoen, wil de provincie straks in één oogopslag kunnen zien welke dorpen een soortgelijke aanpak nodig hebben als de Vogelaarwijken.

Niet dramatisch
Oud-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie was aanwezig op de bijeenkomst om haar kennis over de Vogelaarwijken over te dragen aan leden van Provinciale Staten. Volgens de oud-bewindsvrouwe is de situatie in Friesland niet dramatisch. ‘Maar als je wat wilt doen, heb je een lange adem nodig. Met projecten van twee jaar ben je er niet.’

Betrokken
Vogelaar zei desgevraagd zich uit betrokkenheid nog steeds voor achterstandswijken in te zetten, ook al is ze enkele maanden afgetreden als minister. ‘Wat mijn Haagse partijgenoten daarvan vinden, kan me niet zo veel schelen. Voor mijn ministerschap bemoeide ik me ook al met dit thema.’ (ANP)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.