Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Formulieren verdringen de zorg aan gehandicapten

De verschillende administratieve regels in de gehandicaptenzorg leiden tot onwerkbare situaties. Het invullen van de berg formulieren gaat ten koste van de zorg aan cliënten. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) wil een ‘fundamentele herbezinning’ van de administratieve lasten.
Formulieren verdringen de zorg aan gehandicapten

Door Carolien Stam – ‘De administratieve eisen bedelven de gehandicaptenzorg.’ Dat zegt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in een reactie op een brief van minister Klink aan de Tweede Kamer. In die brief maken minister en staatssecretaris bekend dat de administratieve lasten voor bedrijven op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met 32 procent zijn gedaald. ‘Onze leden ervaren een voortdurende toename van administratieve lasten,’ aldus de VGN.

Vertaling
Volgens de brancheorganisatie zijn er veel regelgevende instanties die ieder hun eigen weg gaan met de vertaling van beleid. Voorbeelden van regelgevende en beleidsbepalende instanties zijn de Nederlandse Zorgautoriteit NZa, de zorgkantoren, het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). ‘De regelgeving van deze organisaties grijpt op elkaar in en leidt tot onwerkbare situaties voor de zorgaanbieders omdat het vaak ontbreekt aan afstemming,’ aldus VGN.

50 Pagina’s
Er zijn voorbeelden te over volgens VGN: ‘De NZa lijkt steeds meer regels op regels te stapelen. Budgetaanvraagformulieren beslaan inmiddels ruim 50 pagina’s. Verder blijkt dat de zorgkantoren de AWBZ verschillend uitvoeren. De verschillen zijn terug te voeren op een andere visie op de omgang met AWBZ-middelen. Ook is er een enorme bureaucratie ontstaan rond de aanbesteding: aanbestedingsdocumenten van 50 tot 100 pagina’s per zorgkantoor zijn gewoon. Verder vraagt het CIZ voor het indiceren veel meer informatie én diagnostiek dan voorheen.’

Herbezinning
Gehandicaptenzorg Nederland wil dat er meer tijd vrij komt voor de directe zorg aan de cliënt en roept op tot ‘fundamentele herbezinning over de administratieve lasten.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Geachte redactie..het is mij uit het hart gegrepen. Ik werk reeds 25 jaar in de verstandelijkgehandicaptenzorg, en ben langzaam van groepsleider naar boekhouder gepushed. De bureaucratie neemt maar toe, en niemand lijkt het te kunnen stoppen. Terwijl de bewoners echt alleen gebaat zijn bij liefde zorg en aandacht. Hopelijk zal de Sp enquete ook bijdragen aan de discussie. U hebt mijn steun.Vriendelijke groeten B. kruithof.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.