Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV overhandigt klachten meldpunt misstanden zorg

Vakbond Abvokabo FNV overhandigt woensdag tijdens een manifestatie op het Plein in Den Haag een bundeling klachten over de zorg aan politici Emilie Roemer (SP), Diederik Samsom (PvdA) en Jolande Sap (GroenLinks). Bij het meldpunt mistanden zorg kwamen de afgelopen vier weken meer dan 1000 meldingen binnen.
FNV overhandigt klachten meldpunt misstanden zorg

Hoge werkdruk, ouderen die vallen omdat er te weinig personeel is om toezicht te houden, 7 minuten om een patiënt te wassen en aan te kleden, bewoners midden in de nacht uit bed halen om te wassen en aan te kleden. Het is een greep uit de klachten die bij het meldpunt binnenkwamen.  

Meldingen
Veel meldingen werden anoniem gedaan. Volgens Abvakabo FNV zijn veel werknemers bang voor maatregelen van de werkgever. Er is veel angst en schaamte, zo blijkt uit een inventarisatie van de vakbond. De meeste klachten komen van werknemers uit verpleeghuizen.

Incidenten
‘Medewerkers balen van de slechte zorg, terwijl werkgevers misstanden afdoen als incidenten. Het personeel geeft nu aan het echt genoeg te vinden’, zegt een woordvoerster van de FNV. De vakbond verwacht veel bezorgde zorgmedewerkers op het Plein in Den Haag.

Voorstel
SP-Kamerlid Renske Leijten liet weten aan een voorstel te werken om zorgbestuurders uit hun functie te zetten als zij het personeel intimideren, slechte kwaliteit leveren of bewust te weinig personeel aanstellen. ‘Zorgbestuurders werken met publiek geld aan de belangrijke taak om goede zorg voor ouderen, gehandicapten en patiënten te verzorgen. Zij moeten kunnen worden afgerekend als er structurele misstanden zijn’, aldus Leijten.

Op donderdag 26 april vinden de nieuwe onderhandelingen over de cao verpleeg-, en thuiszorg (VVT) plaats waarvoor de werkgevers de bonden hebben uitgenodigd.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.