Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Flinke bezuinigingen in de zorg

Het budget voor de langdurige zorg AWBZ wordt met 287 miljoen euro verminderd. De eigen bijdragen voor langdurige zorg in de instelling gaan omhoog naar minimaal 400 euro per maand. Ook voor psychologische en paramedische zorg moet een hogere eigen bijdrage worden betaald. Minister Klink wil daarmee in 2011 het dreigende gat in de zorgbegroting dichten.
Flinke bezuinigingen in de zorg

In 2010 en de volgende jaren wordt er volgens het kabinet in de zorg € 1,4 miljard meer uitgegeven dan begroot. Dit wordt veroorzaakt door onder meer een forse overschrijding bij de medisch specialisten, de ziekenhuizen, de paramedische zorg als ook de AWBZ. Het kabinet heeft op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten tot maatregelen die in 2011 in zullen gaan.

Hogere eigen bijdrage
De maatregelen zijn er op gericht om de overschrijdingen in de zorg terug te halen. Daartoe wordt het totale budget voor de langdurige zorg, de AWBZ, verminderd met € 287 miljoen. Mensen die in een instelling voor langdurige zorg verblijven gaan een minimale eigen bijdrage van € 400 per maand betalen. Dit bespaart € 80 miljoen. Nu betalen nog ruim 30.000 mensen een lagere eigen bijdrage om de kosten van verblijf (kost en inwoning) te dekken.

Duurdere tweede lijn
Ook de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg worden uitgebreid. Tot nu toe gold al een eigen bijdrage voor de zogenaamde psychologische zorg eerste lijn, maar nog niet voor de duurdere tweede lijn. Hiervoor wordt in 2011 een eigen bijdrage van 175 euro per behandeling (van maximaal een jaar) ingevoerd. Klink hoopt zo de prikkel om te snel naar de tweede lijn door te verwijzen, weg te nemen en 110 miljoen te besparen.

Paramedische zorg
De eigen bijdragen in de paramedische zorg worden ook uitgebreid. Steeds meer mensen maken gebruik van onder meer logopedie, ergotherapie en dieetadvisering. Hiervoor komt er een eigen bijdrage van € 10 per behandeling. Voor fysiotherapie en oefentherapie komen meer behandelingen voor eigen rekening van de patiënt: nu nog negen, straks twaalf. Deze maatregelen leveren een besparing op van in totaal € 60 miljoen.

Basispakket
In lijn met het pakketadvies van het College voor zorgverzekeringen wordt vanaf 2011 een aantal wijzigingen in het basispakket zorgverzekering doorgevoerd. Dat moet 173 miljoen besparen. Hulpmiddelen zoals een rollator, krukken en looprekken gaan uit het basispakket. Ten slotte mogen antidepressiva slechts in beperkte mate worden voorgeschreven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: VWS/ ANP foto Dick Vos

14 REACTIES

 1. Er kan zeker meer bezuinigd worden in de zorg.
  b.v. Specialisten in loondienst en niet meer in maatschappen. Zodoende heeft b.v. een raad van bestuur in een ziekenhuis meer invloed om te dwingen tot samenwerking bijvoorbeeld.
  b.v. Meer te verwachten van mantelzorgers. Zorg lijkt vanzelfsprekend te zijn. familie laat zorg voor ouders e.d. graag over aan z.n. professionals en trekken zich terug. met als gevolg dat een avond in de wijkzorg b.v. vol zit met simpel een elastische kous uittrekken. Geldverspilling en zorg die niet bij professionals thuis hoort! Het wandelingetje, het sociale gebeuren enz . Mantelzorgers moeten hiervoor ingezet worden. We moeten voor elkaar zorgen! Gratis en voor niets ! inderdaad heb maar eens iets voor je naaste, buurvrouw of buurman over! Kook wat extra en geef een bordje weg! enz die simpele dingen. Als ik zie wat er aan geld verspild wordt in thuiszorg/ verpleeghuizen en ziekenhuizen vind ik dat stuitend!
  Professionele zorg is niet vanzelfsprekend! Van dat idee moet het Nederlandse volk af!!!
  Een verpleegkundige

 2. Lees alle reacties
 3. Er valt genoeg te bezuinigen.
  De artsen en specialisten hebben weinig te klagen; de wachtkamers zitten overvol. Hun opleiding is HBO plus plus. Best wel te doen en verder zijn er te weinig studieplaatsen op universiteiten om de ‘groep’ te ‘beschermen’. (quota-systeem !!)
  ‘Hun inkomsten zijn gegarandeerd; hier valt dus best wel het een en ander te ‘halen’; de patient hoeft de tweede Range Rover en minares echt niet te betalen.
  Dokter, ga voor uw vak en jank niet zo. In uw beroepsgroep zijn overigens veel alcoholisten.

 4. bezuinigingen op de huisartsenpraktijk betekent alleen maar meer kosten. Nu doen de assistentes een heleboel en heeft de arts nog redelijk tijd voor zijn patient. Maar als de bezuiniging betekent dat de administratie, het bloedprikken etc, telefoon beantwoorden weer door de arts zelf gedaan moet worden, blijft er niks anders over dan vaker doorverwijzen. Juist een goede eerstelijns zorg kan betekenen dat er zorgvuldig door gewezen wordt en dat veel in de huisartsenpraktijk afgehandeld kan worden.

 5. Bezuinigen? Dat kan m.i. zeker:
  – Geen onnodige operaties verrichten
  – Geen onnodige onderzoeken verrichten
  – Geen onnodige medicijnen voorschrijven
  – Geen hulpmiddelen opdringen aan mensen die er niet om vragen
  – Draagkrachtigen zelf (mee) laten betalen
  – Pijnklachten bestrijden met triggerpoint-therapie
  – Mensen minder laten sporten en meer laten bewegen

 6. Wanneer men wil bezuinigen in de gezondheidszorg moet men de farmaceutische industrie en de verzekeraars aanpakken.Echter de politiek loopt aan de leiband van deze multinationals.Deze industrie is corrupt en met corruptie valt veel geld te verdienen,dus daar is het ook om te doen.De AOW-leeftijd moet omhoog -de levensverwachting van de bevolking is steeds hoger- volgens de mening van de politiek.Soms hebben mensen baat bij de farmaceutische industrie.Echter in het algemeen lijkt de samenleving steeds meer op een ziekenzaal.Steeds meer mensen raken verslaafd aan medicijnen, -zelfs kinderen- zullen eerder sterven.Dat komt goed uit in de toekomst.Er komen steeds meer bejaarden.Aldus die bejaarden slikken samen steeds meer medicijnen en leven korter.Dan is de winst dubbel,en men hoeft minder AOW uit te betalen.
  http://ifudofhumanrights.webs.com/

 7. Zeker een a- sociaal beleid.,Neem maar van de brave burger zij protesteren nauwelijks, en wordt er geprotesteerd, niet naar geluisterd.
  Er wordt inderdaad geld over de balk gegooid o.a door de gouden handdrukken en de politiek zelf kost ook handen vol geld.
  Wat te denken van de mensen die een aantal jaren wachtgeld krijgen omdat ze geen baan meer in de politiek hebben.
  Kunnen die ook niet gewoon van de WW gebruik maken en ondertussen een andere baan zoeken.
  Dat zijn maar een paar voorbeelden die we allen kennen, wat wordt daar mee gedaan?
  En echt er zijn meer voorbeelden te bedenken.
  De bedenkers van al deze maatregelen die wij als burger moeten ophoesten hebben daar zelf nauwelijks of geen hinder van.Voor de verkiezingen zijn ze zo tot alles bereid maar als ze aan de macht komen moeten we toch begrijpen dat al die maatregelen nodig zijn.
  Ik vraag me af of er werkelijk naar bezuinigingen wordt gekeken of de makkelijkste weg wordt gekozen, nl de gewone burger.

 8. Amice,
  Er jan wel bezuinigd worden, maar niet op deze al kwetsbare groep.
  Vaak maken ze ook van de reguliere zorg gebruik, en betalen ze daar ook al een of meer bijdrage.
  VOORDAT EEN EN ANDER DEFINITIEF WORDT MOET HET kABINET EERST DE GOUDEN HANDDRUKKEN EN LUXE AUTO’S BEKIJKEN !!
  Een GGZ-client

 9. Helemaal met de vorige spreker eens. Het lijkt wel alsof we hier afgestraft worden omdat je ziek, gehandicapt en/ of op leeftijd bent. Geld weg halen bij mensen die toch al weinig hebben. Ze zullen niet snel in verweer komen omdat ze daar de energie niet meer voor hebben. En deze mensen gaan dan maar berusten en zullen inderdaad in een slechtere situatie terecht komen. Ze voelen zich niet meer welkom in onze zorgstaat die zij hebben helpen opbouwen!
  Kijk eens naar de hoogste lonen, de bureaucratie. De kloof tussen arm en rijk wordt enorm groot hier In nederland. Betalen voor een douche beurt, een ommetje naar buiten, iets extra’s bij het eten. Ik vind het schandelijk zoals er omgegaan wordt met de ouderen en andere zorgvragers!

 10. volledig met de vorige reactie eens, een erg A- Sociaal maatregel.
  deze treft alleen minder draagkrachtige zieke mensen. welke over het algemeen niets aan hun ziekzijn kunnen doen. en afhankelijk zijn van de AWBZ. voor onze generatie verwacht ik niet eens meer dat er nog een zorgverlening zal bestaan. Bravo bedenkers van dit onzalig plan.

 11. over al deze bezuinigingen is niet goed nagedacht.
  deze mensen hebben wat en ook meestal weinig inkomen hierdoor.
  nu kunnen ze niet meer betalen en houden op met gebruik maken van de zorg waardoor de mensen in een slechtere toestand komen dus zieker worden.
  dat gaat nog meer kosten en levens verwoest of nog erger de dood.
  dat geeft 1 voordeel de zieke mensen en de grijse golf verdwijnen en het lijkt dat men daar op uit is.
  bezuinigen kan ook op een andere manier.
  bv.op de gouden handdrukken en de hoogste lonen en geld en goederen van fraudeurs opeisen.enz er wordt zoveel geld over de balk gegooid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.