Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Familie uithuisgeplaatste kinderen luidt noodklok

In Netwerk het verhaal van William (12) en Nick (15). Beiden werden na problemen thuis uithuis geplaatst door Jeugdzorg en voor enige maanden in Frankrijk en Duitsland ondergebracht.
Familie uithuisgeplaatste kinderen luidt noodklok

Toezicht van de Inspectie Jeugdzorg ontbreekt omdat deze niet bevoegd is om in het buitenland op te treden. Familieleden van William en Nick trekken bij Netwerk aan de bel omdat zij totaal niet te spreken zijn over het zorgaanbod in het buitenland. Zo moesten William en Nick verplicht lichamelijke arbeid verrichten en was er nauwelijks contact met ouders of zorgverleners in Nederland.

Buitenlandprojecten
Jaarlijks worden honderden jongeren in het buitenland geplaatst. Reden voor de Inspectie Jeugdzorg om het buitenlands zorgaanbod te onderzoeken. Vorige week werden de bevindingen naar buiten gebracht en er blijken nogal wat risico’s aan de buitenlandprojecten te kleven.

Toezicht
De gastgezinnen in het buitenland worden niet goed gescreend, zo laten medewerkers van Nederlandse zorgverleners die de kinderen doorplaatsen de Inspectie weten. Er is beperkt toezicht op de kwaliteit in het buitenland en misstanden kunnen langer voortduren omdat zij minder snel worden gesignaleerd. Ook kunnen de Bureau’s Jeugdzorg de verantwoordelijkheid voor de jongeren onvoldoende waarborgen.

Lees ook: Scherper toezicht op jeugdzorg in het buitenland

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Get Microsoft Silverlight

Bron: Netwerk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.