Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Extra scholing nodig voor begeleiders verstandelijk gehandicapte’

Een groot deel van de begeleiders in woonvormen van mensen met een verstandelijke beperking wil de cliënten ook begeleiden bij chronische ziektes als diabetes en epilepsie. Maar meer dan de helft van deze groep mist hiervoor de kennis en vaardigheden. Dat stelt het onderzoeksinstituut NIVEL.
‘Extra scholing nodig voor begeleiders verstandelijk gehandicapte’

De zorg bij chronische gezondheidsproblemen als diabetes, epilepsie, zintuiglijke beperkingen, psychische aandoeningen en ouderdomsziekten is gericht op het zo vroeg mogelijk signaleren van complicaties. Patiënten krijgen ook advies over een gezonde leefstijl en behandelaars proberen het zelfmanagement van patiënten te verbeteren.

Taken

Begeleiders in de verstandelijk gehandicaptenzorg zouden een aantal van deze taken op zich kunnen nemen, aldus het (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).  Wanneer zij chronisch zieke mensen met een verstandelijke beperking goed kunnen begeleiden, dan is dit gunstig voor hun kwaliteit van leven, stelt het onderzoeksinstituut. Ook zullen de cliënten hierdoor minder vaak een beroep doen op medische zorg, is de verwachting.

Onvoldoende

Uit onderzoek van het NIVEL  blijkt dat 70 procent van de begeleiders hier wel een rol in wil spelen, maar dat een opvallend deel van hen (58%) de eigen kennis en vaardigheden hiervoor nog onvoldoende vindt. Begeleiders met een verpleegkundige achtergrond zien wel een grotere rol voor zichzelf weggelegd in de zorg vanwege de chronische ziekte dan begeleiders met een agogische vooropleiding, en zij voelen zich ook beter toegerust.

Ondersteuning

 ‘Ondersteuning bij het omgaan met een chronische ziekte, doe je er niet zomaar bij. Dat vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Het is belangrijk dat hier aandacht voor komt, in de opleidingen en in de praktijk’, zo adviseert  NIVEL-onderzoeker Mieke Cardol. ‘In de praktijk moet er daarna natuurlijk ook tijd en ruimte zijn om de opgedane kennis te gebruiken.’

Bron: NIVEL/ANP-Photo/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.