Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra opvang voor daklozen

De opvangcentra voor dak- en thuislozen bereiden zich voor op de koude dagen en nachten die eraan komen. Volgens een woordvoerder van het Leger des Heils worden in de verschillende gemeenten naar behoefte extra opvangplekken gecreëerd.
Extra opvang voor daklozen

Bij extreme kou worden normaal geldende regels die gemeenten stellen veelal buiten werking gesteld. Het gaat bijvoorbeeld om pasjessystemen en eigen bijdragen, aldus de woordvoerder. Het Leger des Heils is een van de organisaties die zich inspannen om dak- en thuislozen op te vangen, in samenspraak met gemeenten en instellingen zoals de GGD.

Tientallen bedden
In Utrecht is de zogenoemde winterregeling al sinds afgelopen weekeinde van kracht. De capaciteit in de bestaande centra is uitgebreid met enkele tientallen bedden. De maatregel moet er voor zorgen dat geen enkele dakloze ‘onvrijwillig de nacht op straat hoeft door te brengen’, zei een woordvoerder van de gemeente Utrecht maandagavond.

Maaltijd

In Den Haag kunnen Haagse daklozen vanaf maandag gratis slapen in de nachtopvangvoorzieningen van de Kessler Stichting en het Leger des Heils, zo liet de gemeente weten. Zij krijgen daar ook een warme maaltijd aangeboden.

Deurbeleid

Den Haag trekt de winterregeling uit de kast als het vijf dagen achtereen overdag vriest of als de gevoelstemperatuur gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dat kan het geval zijn bij een combinatie van kou, harde wind en regen of sneeuw. Er geldt een versoepeld deurbeleid; daklozen hoeven zich bijvoorbeeld niet te legitimeren.

Isolerende deken
Het aantal slaapplaatsen is tijdelijk met 45 uitgebreid tot 150. Mocht de situatie daar aanleiding voor geven, dan kan de capaciteit worden vergroot met enkele tientallen bedden. Daklozen die geen gebruik willen maken van de winterregeling, kunnen bij de instellingen gratis een isolerende deken krijgen.


Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
 

Bron: ANP/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.