Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Extra jeugdagenten nodig voor honderd criminele jeugdbendes’

Nederland telt 1.800 jeugdgroepen die overlast veroorzaken. Honderd daarvan zijn criminele bendes die ernstige delicten plegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De politie kan ze niet meer aan en heeft honderden extra jeugdagenten nodig om het probleem aan te pakken.
‘Extra jeugdagenten nodig voor honderd criminele jeugdbendes’

Door Alexandra Sweers – Volgens de politie vindt 75 procent van alle jeugdcriminaliteit in groepsverband plaats. Bijna 1400 groepen zorgen voor vernieling en vallen mensen lastig. Zo’n 350 groepen breken in en gebruiken geweld. De honderd criminele bendes plegen roofovervallen, gebruiken grof geweld, doen aan afpersing en drugshandel, aldus het onderzoek.

Agenten
De politie kan deze jongeren niet meer aan. Doordat de politie veel tijd moet besteden aan overlastgegevende jongeren, blijven zaken liggen. Erik Akkerboom van de Raad van Hoofdcommissarissen laat in de uitzending weten honderden agenten extra nodig te hebben om deze jeugdbendes te kunnen aanpakken.

Gang
Verschillende etnische groepen zijn vertegenwoordigd in criminele jeugdbendes. Er gaat veel aandacht uit naar de Marokkaans-Nederlandse groepen, maar volgens het onderzoek zijn er ook veel Antiliaanse, autochtone en gemengde groepen, die minder zichtbaar zijn. Verontrustend is het zogenaamde

‘gang’gedrag van de jongeren. Veel bendes hebben symbolen, een eigen territorium en een naam die zij veelal met gewelddadig gedrag beschermen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.