Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra huishoudelijke hulp voor hogere inkomens drukt op Wmo budget

Het vaste tarief voor de eigen bijdrage Wmo – maximaal 19 euro per vier weken – heeft ertoe geleid dat vooral midden en hogere inkomens meer huishoudelijk hulp aanvragen. Terwijl dat vaste tarief ervoor moet zorgen dat er geen stapeling komt van zorgkosten voor cliënten met een kleinere beurs. Dat laatste is ook het geval, constateert minister De Jonge van VWS.

In een brief aan de Tweede Kamer gaat minister De Jonge in op de resultaten van de derde monitorrapportage abonnementstarief 2020. Het blijkt dat de lagere eigen bijdrage Wmo inderdaad leidt tot de beperking van de zorgkosten voor cliënten. Daarnaast leidt de maatregel – nu twee jaar oud – tot een toename in het gebruik van Wmo-voorzieningen. Gemeenten betalen deze voorzieningen en willen van de minister meer geld voor de Wmo. De Jonge zegt in de Kamerbrief toe dat ‘Ter compensatie aan gemeenten structureel € 145 miljoen is toegevoegd aan het Gemeentefonds.’

Eigen bijdrage Wmo

De onderzoekers van de monitorrapportage schatten dat de totale kosten in 2020 van het abonnementstarief 309 miljoen euro bedragen. De gederfde inkomsten uit de – lagere – eigen bijdragen is berekend op € 100 miljoen. De extra toename van de Wmo-uitgaven is naar schatting 209 miljoen euro. De extra toename van de Wmo-uitgaven wordt voor 187 miljoen euro veroorzaakt door hulp bij het huishouden en voor 22 miljoen voor hulpmiddelen en diensten. Aldus de minister in de Kamerbrief.

Middeninkomens

Het abonnementstarief in de Wmo leidt, aldus de minister, net als in 2019 ook in 2020 tot een toename in het gebruik van Wmo-voorzieningen: ‘Dit effect doet zich met name voor bij hulp bij het huishouden. De toename van het aantal cliënten is vooral zichtbaar bij de middeninkomens (tussen 20.000 en 40.000,- euro per jaar) en ook bij hogere inkomens (40.000,- en hoger).’ De totale Wmo-uitgaven stijgen minder hard in 2020 dan in voorgaande jaren, aldus De Jonge in de brief aan de Kamer.

Kosten beheersen

Maar er zijn ook zorgen bij De Jonge: Wat zou het voor cliënten gaan betekenen wanneer gemeenten maatregelen gaan treffen om de kosten te beheersen?  De minister verwacht wel dat voor komend jaar aanvullende maatregelen nodig zullen zijn om de Wmo overeind te houden: ‘Dit kunnen zowel financiële als inhoudelijke kostenbesparende maatregelen zijn, of een combinatie daarvan. In het bestuurlijk overleg heb ik met de VNG afgesproken dat we gezamenlijk uitwerking geven aan deze maatregelen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.