Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra behandelplaatsen voor verslaafde veelplegers

Het Ministerie van Justitie heeft met twaalf zorgaanbieders een overeenkomst gesloten voor de inkoop van extra behandelplaatsen voor verslaafde veelplegers. Doel van de zorgtrajecten is het terugdringen van de recidive bij deze groep door een ingrijpende aanpak van het criminele leefpatroon.
Extra behandelplaatsen voor verslaafde veelplegers

De inkoopovereenkomsten voorzien in extra behandelplaatsen in de tien grootste steden en Maastricht. Het gaat om minimaal 450 zorgtrajecten voor verslaafde veelplegers die kampen met psychiatrische problemen al dan niet in combinatie met een verstandelijke handicap. Voor deze complexe groep was tot nu toe onvoldoende forensische zorg beschikbaar.

Drang
Uit onderzoek blijkt dat ‘zorg onder drang’ effectief kan zijn. Na een behandeling onder drang nemen gebruikers minder middelen tot zich, vertonen ze minder crimineel gedrag en verkeren ze lichamelijk en psychisch in een betere conditie. Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft daarom eerder aangekondigd dat zij het aantal verslaafden dat onder justitiële voorwaarden naar zorg wordt geleid wil verdubbelen van 3000 in 2006 naar 6000 in 2011.

Stok achter de deur
In de drangtrajecten voor verslaafden staat het terugdringen van criminaliteit en recidive voorop. Met een gevangenisstraf als stok achter de deur kan deze vorm van zorg voor verslaafden bijdragen aan het terugdringen van herhalingscriminaliteit. De contracten hebben een looptijd tot en met 2012.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Ministerie van Justitie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.