Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Extra aandacht voor mondzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil extra aandacht voor mondzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ze is van mening dat mondzorg een onderdeel moet zijn van de dagelijkse verzorging.
Extra aandacht voor mondzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen

‘Goed poetsen draagt bij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen’, schrijft de bewindsvrouw in antwoorden op Kamervragen. De vragen werden gesteld naar aanleiding van het promotie-onderzoek van Gert-Jan van der Putten aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij stelt dat zorgverleners beter moeten beter toezien op de mondverzorging van mensen in verpleeghuizen. Anders zullen tienduizenden ouderen jaarlijks delen van hun gebit verliezen.

Richtlijn
De beroepsvereniging voor specialisten ouderenzorg heeft een richtlijn voor mondzorg gemaakt. Die is specifiek bedoeld voor goede mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten. De IGZ gaat in een korte serie extra bezoeken kijken of de instellingen zich aan de richtlijn houden.

Opleiding
Ook in de opleidingen wordt er volgens de staatssecretaris meer aandacht besteed aan mondzorg. Het ROC in Nijmegen bezig met de ontwikkeling van een speciale module voor verzorgenden en verpleegkundigen over mondzorg. ‘Na afloop van het project zullen de uitkomsten, inclusief de instrumenten, landelijk ter beschikking worden gesteld’, aldus Veldhuijzen.

Bron: Rijksoverheid/ANP-Photo

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.