Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experts enthousiast over peuterklassen

De brancheorganisatie voor het primair onderwijs, de PO-Raad, heeft maandag enthousiast gereageerd op de plannen van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt met het peuteronderwijs. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie gezegd.
Experts enthousiast over peuterklassen

Van Bijsterveldt maakte maandag bekend dat er deze zomer een landelijke proef start waarbij peuters met een leerachterstand zich kunnen ontwikkelen op een basisschool. Zij wil dat peuters vanaf 2,5 jaar taalles krijgen voor zij echt naar de basisschool gaan.

Taalachterstand

Volgens de PO-Raad zijn extra investeringen voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan erg belangrijk. ‘Daar hebben wij al eerder voor gepleit’, aldus de zegsman. Hoe eerder taalachterstand wordt geconstateerd, hoe beter het kan worden weggewerkt, meent de PO-Raad. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert verheugd op de plannen van de minister. De bond is al jaren voorstander van deze vorm van peuteronderwijs, aldus Liesbeth Verheggen, lid van het dagelijks bestuur.

Geld

De onderwijsbond is vooral blij dat scholen met deze proef het initiatief weer hebben. Verheggen hoopt dat scholen nu ook het budget krijgen om het peuteronderwijs te bekostigen. ‘Het zou mooi zijn als de minister die laatste stap zet’, aldus de vakbondsbestuurder. Nu krijgen gemeenten geld om zogenaamde voorscholen voor peuters te financieren.

Allochtonen

Ook is de AOb blij dat groep nul van de basisschool voor alle peuters met leerachterstand toegankelijk is en niet alleen voor allochtone kinderen. Daarmee wordt de peuterklas minder gestigmatiseerd.

Voorlezen

Volgens de PO-Raad is het tevens belangrijk om peuters op een speelse manier taalles te geven. ‘Dat kan onder meer door peuters te laten spelen met blokken met letters. Dan beklijft taal beter dan wanneer ze het in de schoolbanken leren.’ Volgens de woordvoerder is het wenselijk dat ook ouders hun steentje bijdragen, door bijvoorbeeld hun kroost voor te lezen. De AOb beaamt dit.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.